неділю, 17 травня 2020 р.

21 травня – Всесвітній день вишиванки

"Вишиванка – це генетичний код нації"– вислів, котрий відомий зараз усім і став крилатим. Хто ж його автор, мало хто знає. Слова ці належать Лесі Воронюк, засновниці свята вишиванки.
Всесвітній день вишиванки щорічно відзначається у третій четвер травня. У 2020 році він припадає на 21 травня, тож саме пора дізнатись більше про найвідоміший український символ, котрий вражає своєю красою весь світ. Вперше День вишиванки запропонувала відзначати студентка Чернівецького університету, надихнувшись прикладом свого товариша, який постійно носив вишиту сорочку в повсякденному вбранні. У 2006 році вперше відбулося це свято.Частина студентів університету та його викладачів підтримали ініціативу і прийшли на навчання у своїх вишиванках. Сьогодні саме їм ми завдячуємо появі такого яскравого свята, масштаби якого щорічно зростають.
В цей день по всій Україні безліч людей одягає вишиванку на навчання, роботу, прогулянки по місту.
У цей день ходять у вишиванках не лише в Україні, а ті, хто знаходяться за її межами. Також підхопили відносно нове свято і вишиті сорочки можна побачити в Нью-Йорку, Торонто та інших великих містах.
Вишиванка вражає своєю красотою весь світ, всесвітньо відомі актори, музиканти, моделі уже давно мають в гардеробі цей модний одяг з українським орнаментом.
Серед шанувальників нашого одягу такі зірки, як Мадонна, Міла Куніс, Джекі Чан, Ніколь Кідман. Одна з найпопулярніших поп-виконавець Адель позувала у вишиванці для журналу VOGUE. Що ж ми знаємо про цей шанований у всьому світі український одяг? Раніше сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс, з нею багато було застережень та вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, хто вишиває сорочку, з яким настроєм та думками.
Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.
Вишита сорочка, один з найбільш древніх українських атрибутів. Найдавнішу згадку про вишиту сорочку було знайдено під час розкопок на Черкащині, її вік датувався VI сторіччям до нашої ери!
Тож одяг цей носили ще трипільці, про що свідчить зображення чоловіка у вишиванці. Усвідомлення такої історичної спадщини вражає, захоплює, та спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки, яку не можна вважати просто одягом.
Кожен регіон України – неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині у різних місцевостях по різному використовували техніки вишивки, особлива відмінність полягала саме в орнаментах. В кожній області можна прослідкувати свої, неповторні вишиванки.
Детально прочитати про особливості вишиванок у різних куточках України, походженням, історією та видами національної вишивки, техніку вишивання, можна в Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки, зокрема у відділі виробничої літератури. Чекаємо Вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар