неділю, 10 травня 2020 р.

Л.Л. Козярчук – авіаконструктор автожирів і гелікоптерів (55 років від дня народження)

11 травня виповнюється 55 років Л.Л. Козярчуку, людині відомій не лише в Україні, а й за її межами. Народився Леонід Леонідовивич у невеликому селі Єлизаветин, що знаходиться в Рожищенському районі. Батько Леоніда, Леонід Павлович привив синові любов до техніки та створення чогось своїми руками.
Ще в молоді роки Леонід молодший відвідував гурток радіолюбителів у школі села Єлизаветин, згодом почав конструювати саморобні велосипеди. А пізніше захопився авіамоделюванням. Знайомився з відповідною літературою "Юний технік", "Моделіст конструктор" та інші.
Після школи навчався у Харківському авіаційному інституті, отримав диплом інженера-конструктора і повернувся у рідні краї. Під час навчання, створив власний маленький автожир, модель якого йому наснилася, з нею і зайняв перше місце в країні серед надлегких гвинтокрилих літальних апаратів.
Завжди Леоніду Леонідовичу хотілося стати частиною тієї реальності, у якій існували літальні апарати, знати та вміти більше. Це його спонукало у 80-тих роках побувати на зльотах, які проходили в Радянському Союзі. Саме там ентузіаст познайомився із відомими авіаконструкторами, обмінювався інформацією про автожири й гелікоптери, переймав досвід. Згодом Леонід Козярчук самотужки конструював та виготовляв аматорські автожири.
Окрім виготовлення, ще задався ціллю написати книгу про автожири та гелікоптери, зібрав дуже багатий матеріал про майже сотню аматорів-конструкторів, їхні винаходи і таки добився свого-в 2012 році з'явилася книга "Автожири й гелікоптери 1945-2000 : каталог експериментальних та аматорських конструкцій гвинтокрилих ЛА Польші та країн СНД періоду 1945-2000 рр. В цій книзі, кожен хто хоче пов'язати своє майбутнє з авіацією, знайде щось для себе цікаве та повчальне.
І це не єдина книга Л.Л. Козярчука, в фонді Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, зокрема в відділі виробничої літературири, ви знайдете: "Історія розвитку мотодельтаплана у світлинах (1961-2014): фотоальбом, "Автожири та гелікоптери Ігоря Бенсена", " Винтовая авиация в Украине". Крім того в доробку Леоніда Леонідовича є книги з історії Волинського краю. Леонід Леонідович є активним читачем відділу виробничої літератури, співпрацює з відділом і дарує користувачам свої цінні книги. Вітаємо Вас від душі з ювілеєм, бажаємо Вам гарного настрою і чудового самопочуття, добрих ідей і великих успіхів, досягнення перемог і посмішки фортуни, безсумнівного блага і світлого щастя. Будемо раді вас бачити!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар