четвер, 29 серпня 2024 р.

1 вересня – День знань

 

    1 вересня наша країна відзначає День знань. Перший дзвінок і початок нового навчального року – це свято викладачів та вчителів, студентів та учнів, батьків, наших друзів. День знань – свято, яке об’єднує всі покоління. Відчуття, які виникають першого вересня, неможливо порівняти ні з якими іншими відчуттями з нашого дитинства. День знань завжди відрізняється яскравістю вражень і нових переживань, нових надій і несподіваних зустрічей.

    Знання – справжня сила, яка допомагає нам долати багато труднощів і досягати приголомшливих успіхів. А головними помічниками у навчанні для всіх стануть книги, які ви знайдете у нашій бібліотеці. До процесу набуття знань безпосередньо причетні бібліотечні працівники, професійне свято яких, Всеукраїнський день бібліотек, відзначається 30 вересня. Саме бібліотекарі допомагають орієнтуватися у бурхливому потоці сучасних інформаційних ресурсів.

     Вітаємо учнів, студентів, читачів і всіх, завдяки кому ми маємо таку чудову можливість – бути освіченими людьми! Бажаємо всім здоров’я, благополуччя, терпіння та успіхів у праці і навчанні! Читайте цікаві та корисні книжки!


     До Дня знань відділ виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки підготував книжкову виставку "Світ знань відкриває книга" на якій експонуються книги, які стануть корисними, як для навчання, так і для саморозвитку.


середа, 28 серпня 2024 р.

Засідання клубу " Волинська бджілка"

    Мед – продукт вічності. Він має один з найвищих показників дати зберігання серед харчових продуктів. Уявіть, знайдений в гробницях фараона, запечатаний в глечиках мед, до цього часу залишається їстівним і придатним для вживання. Ця довговічність пояснюється його хімічним складом: продукт природним чином є кислотним, з низьким вмістом вологи, що робить його досить непривітним середовищем.


    В актові залі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулася чергова зустріч членів ГО «БРАТСТВО БДЖОЛЯРІВ ЗЕМЛІ ВОЛИНСЬКОЇ РОЙОВИЙ СТАН». Плідна та взаємовигідна співпраця книгозбірні з братством триває багато років.


Під час засідання висвітлено наступні питання:
 👆 державна реєстрація та паспортизація суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл;
 👆 проведення обстеження пасік ветеринарними установами;
 👆 алгоритм взаємодії пасічників, агровиробників та органів місцевої влади під час обробітку полів;
 👆 алгоритм дій у разі виникнення отруєння бджіл пестицидами;
 👆 дотримання сільськогосподарськими підприємствами вимог чинного законодавства при застосуванні та використання пестицидів, агрохімікатів та інших засобів захисту рослин.
У ході зібрання пасічники обговорили вирішення проблемних питань галузі. Зокрема, йшлося про отруєння бджіл отрутохімікатами та налагодження співпраці фермерських господарств з власниками пасік, щоб уникнути масової загибелі комах.


    Держпродспоживслужба закликала усіх бджолярів узаконити свою діяльність та зареєструвати пасіки, хто ще цього не зробив.


    Окрім цього, бджолярі обговорили низку проблемних питань галузі. Присутні мали нагоду отримати відповіді на поставлені запитання, додаткові роз’яснення та рекомендації.

       Ми дякуємо бджолярам за їх клопітку, нелегку працю, бажаємо багатих медозборів, міцного здоров'я та натхнення продовжувати працювати в благородній сфері бджільництва під мирним українським небом.
    Щоб дізнатись чимало інших цікавих фактів про мед та бджільництво, опанувати його ази, пропонуємо переглянути книжкову виставку «Бджолиний дзвін – медовий запах», яку підготували працівники відділу виробничої літератури, на якій представлена література, та періодичні видання з фонду книгозбірні.

Розширюйте свій кругозір разом із Волинською ДОУНБ імені Олени Пчілки.


субота, 24 серпня 2024 р.

День шахтаря України

 


    День шахтаря України – це особливе професійне свято, призначене для вшанування важливої ролі працівників вугільної промисловості України. Цей день об’єднує всіх тих, хто присвятив своє життя, небезпечній, але надзвичайно важливій роботі на користь держави.

    Що стосується дати святкування, то вона відзначається щорічно в останню неділю серпня. З особливим теплом це свято відмічає Донбас, адже він зветься шахтарським краєм. На сході України найбільші родовища високоякісного вугілля, яке цінувалось по всьому світу. З початком війни росії проти України більша частина шахт опинилась в оккупаціі та була розкрадена та затоплена. Затоплення шахт – це жахлива екологічна катастрофа, яка спричинена загарбницькими діями недолугого сусіда.

Цікаві факти про свято:

1. Символіка: шахтарська каска та лампа часто використовуються як символи цього свята. Вони відображають небезпеку роботи під землею та відданість шахтарів своєму ремеслу.

2. Традиції: до традиційних заходів, що проводяться цього дня, належать різноманітні концерти, фестивалі, спортивні змагання, а також вшанування пам’яті загиблих шахтарів. З особливим розмахом влаштовували концерти в Українському Донецьку- столиці шахтарського краю.

3. Міжнародна підтримка: незважаючи на те, що День шахтаря відзначається в декількох країнах окремо, солідарність та підтримка між шахтарями різних країн завжди відчувається особливо сильно цього дня.

    День шахтаря України – не просто професійне свято, це день, коли вся країна вдячно згадує про тих, завдяки ким у наших домівках завжди тепло. Це день визнання заслуг та невтомної праці тисяч людей, які кожен день ризикують своїм життям для блага України.

Пропонуємо вашій увазі книгу Гайко Г. І. «Історія гірництва», з якою можна ознайомитись у відділі виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.


   Гайко Г. І. Історія гірництва / Г. І. Гайко, В. С. Білецький. – Київ : Києво-Могилянська академія ; Алчевськ : ЛАДО, 2013. – 542 с.



 

24 серпня – День Незалежності України

 

    Щороку наприкінці серпня ми традиційно відзначаємо головне свято країни – День Незалежності України. У 2024 році – знову в умовах війни, коли Україні вкотре доводиться відстоювати свою свободу та право на життя. У відділі виробничої літератури продовжує експонуватися книжкова виставка «Славетні українці».


          Експозиція містить документи та наукові статті про видатних українців, які зробили помітний внесок у розвиток світової цивілізації, чиї здобутки у сфері науки і культури виходять за межі суто національного.



          На виставці представлено документи з фондів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 


четвер, 22 серпня 2024 р.

"Славетні українці" – бібліо-експрес

    В історії кожної країни є люди, чиї імена з гордістю і повагою згадуються співвітчизниками. Є такі і в Україні. Їх називають Славетними українцями. Вони досягли успіху в різних галузях і зробили багато доброго для свого народу, тому їх довго пам’ятатимуть вдячні нащадки.

    Бути українцем сьогодні – це рухатися вперед, бути активним і цілеспрямованим, прагнути відбудовувати і боронити рідну країну, вивчати українську мову і бажати нею розмовляти, мати інтерес до культурної спадщини України, її історії та традицій. А ще –  остаточно позбуватися комплексу меншовартості, адже Україна, яка насправді ніколи і не була на світовому узбіччі, подарувала людству не одне відоме ім'я.

Наші співвітчизники впливають на хід історії, роблять наукові відкриття, створюють літературні і художні шедеври, підкорюють світ музики і телебачення, космічні і спортивні висоти.

Видатна українська письменниця Ліна Костенко у своїй прозовій книзі «Записки українського самашедшого» написала: «А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».


    Історія людства знає імена багатьох українців, які вплинули і продовжують впливати на її хід. Їхні імена потрібно знати і пам’ятати, вони є представниками великої нації.

    З нагоди Дня Незалежності України працівники відділу виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки провели бібліо-експрес «Славетні українці», на якому ознайомили присутніх з іменами українців, які  творили історію. Вони – наша гордість і приклад для наслідування!








четвер, 15 серпня 2024 р.

Українська нумізматика (презентація книжкової виставки)

 

З нагоди свята Дня Незалежності України  у відділі виробничої літератури Волинської  ДОУНБ імені Олени Пчілки презентовано  тематичну книжкову виставку «Українська нумізматика». 


Джерела, представлені на виставці, містять цінну інформацію для нумізматів, істориків, краєзнавців та вчених про монети, гроші, медалі, розкривають процеси їхнього виробництва, фальшування монет та банкнот. Розділ «Безсмертна моя Україно» розкриває серію ювілейних та пам'ятних монет, започаткованим Національним банком України у 2022 році монетами "В єдності – сила", випущеними під час повномаштабного російського вторгнення в Україну.
Українська пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" стала найкращою монетою про сучасну подію за підсумками міжнародного конкурсу “Монета року”. 
Особливу увагу привертають періодичні видання з нумізматики: це альманахи «Волинський колекціонер», що виходять за ухвалою ради ГО «Товариство нумізматів Волині» і правління Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та довідково-інформаційні журнали «Нумізматика та фалеристика». 

Виставка є цікавим ініціативним заходом для вивчення і популяризації історії та культури України через призму монет, медалей, грошей та сувенірної продукції.
Завдяки таланту художників і граверів, вони вже не одне століття є творами мистецтва і предметом колекціонування.

Нумізмати та користувачі, які завітали на захід, обмінялися новинками зі сфери їхніх спільних захоплень, продемонстрували нові експонати зі своїх колекцій, гарно поспілкувалися, ознайомилися з книгами і періодичними виданнями, представленими на книжковій виставці «Українська нумізматика».












Дякуємо усім, хто долучився до заходу! Виставка діятиме до 25 серпня 2024 року. Ласкаво просимо! До зустрічі!




вівторок, 13 серпня 2024 р.

Бджолиний дзвін – медовий запах (книжкова виставка)

 

День пасічника – професійне свято бджолярів України. Відзначається щороку 19 серпня. Мед на столі – радість у господі…

Працівники відділу виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки  тісно співпрацюють  з пасічниками  Волині в межах діяльності клубу «Волинська бджілка», яке об’єднує людей з метою спілкування, пов’язаного з інтересом до бджільництва. За участі фахівців бібліотеки та бджолярів проходить багато цікавих та змістовних соціокультурних заходів.





З нагоди професійного свята щиро вітаємо з Днем пасічника бджолярів України, а також ГО «Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий стан»  та ГО «Пасічник Волині» з цим світлим святом, яке існуватиме доти, доки житиме на планеті бджола. Нехай святі покровителі бджіл  Зосима і Саватій охороняють ваші пасіки і домівки від усяких негараздів, а у ваших родинах хай завжди панують мир і спокій. Здоров’я вам і щастя на довгі роки!

Фахівці  відділу виробничої літератури запрошують на перегляд розгорнутої книжкової виставки «БДЖОЛИНИЙ ДЗВІН – МЕДОВИЙ ЗАПАХ».



Зі святом Вас, дорогі пасічники!

 

субота, 3 серпня 2024 р.

Засідання клубу " Нумізмати Волині"

 


Сьогодні, 3 серпня відбулося чергове засідання клубу "Нумізмати Волині".
Нумізматика - це один з найпоширеніших видів колекціонування, і з кожним роком кількість бажаючих присвятити себе  цій захоплюючій справі зростає.
Учасники клубу, які завітали в бібліотеку, ознайомились з представленими періодичними виданнями по даній тематиці, такими як:  «Волинський колекціонер»  (альманахи) та довідково-інформаційні журнали «Нумізматика і фалеристика». Запрошуємо на наші засідання! Тут цікаво та пізнавально!