субота, 24 серпня 2024 р.

День шахтаря України

 


    День шахтаря України – це особливе професійне свято, призначене для вшанування важливої ролі працівників вугільної промисловості України. Цей день об’єднує всіх тих, хто присвятив своє життя, небезпечній, але надзвичайно важливій роботі на користь держави.

    Що стосується дати святкування, то вона відзначається щорічно в останню неділю серпня. З особливим теплом це свято відмічає Донбас, адже він зветься шахтарським краєм. На сході України найбільші родовища високоякісного вугілля, яке цінувалось по всьому світу. З початком війни росії проти України більша частина шахт опинилась в оккупаціі та була розкрадена та затоплена. Затоплення шахт – це жахлива екологічна катастрофа, яка спричинена загарбницькими діями недолугого сусіда.

Цікаві факти про свято:

1. Символіка: шахтарська каска та лампа часто використовуються як символи цього свята. Вони відображають небезпеку роботи під землею та відданість шахтарів своєму ремеслу.

2. Традиції: до традиційних заходів, що проводяться цього дня, належать різноманітні концерти, фестивалі, спортивні змагання, а також вшанування пам’яті загиблих шахтарів. З особливим розмахом влаштовували концерти в Українському Донецьку- столиці шахтарського краю.

3. Міжнародна підтримка: незважаючи на те, що День шахтаря відзначається в декількох країнах окремо, солідарність та підтримка між шахтарями різних країн завжди відчувається особливо сильно цього дня.

    День шахтаря України – не просто професійне свято, це день, коли вся країна вдячно згадує про тих, завдяки ким у наших домівках завжди тепло. Це день визнання заслуг та невтомної праці тисяч людей, які кожен день ризикують своїм життям для блага України.

Пропонуємо вашій увазі книгу Гайко Г. І. «Історія гірництва», з якою можна ознайомитись у відділі виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.


   Гайко Г. І. Історія гірництва / Г. І. Гайко, В. С. Білецький. – Київ : Києво-Могилянська академія ; Алчевськ : ЛАДО, 2013. – 542 с.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар