четвер, 20 травня 2021 р.

Мед лікує і смакує (зустріч з фахівцями)

 

       Сьогодні, 20 травня – Всесвітній день бджіл. Про бджіл можна говорити дуже багато.

       Бджоляр  веде догляд за бджолами, примножуючи цим те багатство, яке вони дають, добре знає життя комах, займається їх розведенням, піклується про них  та намагається захистити від усіх хвороб.

       У нас на Волині є багато пасічників, які люблять свою справу і зустрічаються для того, щоб розповісти про свої досягнення та проблеми, а також обмінятися досвідом з іншими.

        Волинські бджолярі створили громадську організацію «Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий стан» і крім своєї основної діяльності досить активно займаються громадською роботою: беруть участь у різноманітних ярмарках, виставках  продуктів бджільництва, конкурсах питних медів як в Україні так і за кордоном, і отримують призові місця.

          Відділ виробничої літератури тісно співпрацює із Братством бджолярів уже понад 10 років. Сьогодні з нагоди свята відбулася зустріч фахівців з працівниками і користувачами бібліотеки на тему «Мед смакує і лікує». До нас завітали відомі волинські бджолярі – голова Братства Володимир Дмитрук та досвідчений пасічник  Антон Шотік.

Володимир Дмитрук висвітлив гострі проблеми в галузі бджільництва та шляхи їх вирішення.

А також бджолярі розповідали про корисні та лікувальні властивості меду та інших продуктів бджільництва.

Про мед можна розповідати нескінченно. Він - дивний дарунок природи. Не даремно ж деякі древні народи вважали, що бджоли не збирають мед із квітів, а приносять його прямо з неба, тому що мед - це краплі життєдайного сонячного світла, які проливаються дощами в небесному краї вічної весни.

   Мед вважається натуральним природним еліксиром здоров'я і мало не панацеєю від усіх хвороб. Корисні властивості меду визначаються його складом.

Мед містить у своєму складі фруктозу і глюкозу, а також значну кількість корисних мінералів: магній, залізо, калій, кальцій, натрій, хлор та сірку. Крім того, мед ще насичений вітамінами В1, В2, В3, В5, В6, Вс, Е, К, С і каротин. Важливо зазначити, що концентрація корисних речовин у меді безпосередньо залежить від якості пилку і нектару. Корисні властивості зберігає лише той мед, який не пройшов технологічної обробки і не містить жодних сторонніх домішок. Отже, усі корисні властивості меду зберігаються лише в сирому меді, тобто в натуральному продукті.

Присутні дізналися які саме лікувальні властивості мають прополіс, квітковий пилок, перга, маточне молочко, бджолиний підмор, бджолиний віск та інші продукти бджільництва. Також пасічники дали рекомендації щодо застосування цих продуктів. Ведуча заходу В. Пашечко ознайомила слухачів  із   книгою від УІК "Звичаї нашого роду : страви української кухні". – Київ : Генеза, 2019. – 192 с., в якій описані різні види меду та чим вони корисні. Також в цій книзі можна знайти цікаві рецепти страв із меду.







 








 

Немає коментарів:

Дописати коментар