четвер, 18 серпня 2022 р.

Патріотичні марки – могутня зброя проти ворога (книжкова виставка)



Колекціонування поштових марок (філателія) під час повномасштабної війни — не просто хобі вузького кола українців-колекціонерів, а справжня креативна зброя проти ворога. Зброя, що приносить гроші для ЗСУ.

У відділі виробничої літератури  Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки експонується розгорнута книжкова виставка "Мальовнича Україна на поштовій марці", на якій представлені матеріали про історію української марки та  видатних митців-художників.  А також про довколовоєнні марки Укрпошти і як вони допомагають ЗСУ.






Креативний «марковий марафон» розпочала «Укрпошта». Державне підприємство в квітні 2022 року випустило марку з фразою, що з самого початку агресії рф стала знаковою для всіх українців: «Русскій воєнний корабль, іді… !».

Фраза, якою українські прикордонники острова Зміїний відповіли на пропозицію російських окупантів здатися, була і залишається потужним меседжем українського спротиву. Вислів буквально заполонив публічний простір України, окрім того, став впізнаваним у світі. Марка «Русскій воєнний корабль, іді… !» з фразою-пророцтвом для ворожого корабля стала першою в серії.

Друга (і остання) в ній — із коротким доповненням «ВСЬО» та датою здійснення цього побажання-пророцтва — 14.04.2002. Саме тоді флагман російського флоту — крейсер «Москва» — затонув внаслідок влучання української протикорабельної ракети «Нептун».

Автор ілюстрації для марки «Русскій воєнний корабль, іді… !», яка перемогла під час відкритого онлайн голосування з-поміж 20 варіантів, — кримський художник Борис Грох, який після окупації Криму в 2014 році переїхав до Львова. Марка стала справжньою рекордсменкою продажу. Наклад став історичним для України — 1 млн. За перші 5 днів продали 500 тис. екземплярів.

Наступною маркою «Укрпошти», присвяченою темі війни, стала «Мрія». Її випустили 28 червня. Вона створена на честь найбільшого у світі транспортного літака АН-225 «Мрія», який внаслідок повітряної атаки російських окупантів згорів, але відтоді українці кажуть: «Нашу Мрію не спалити». Це малюнок 11-річної Софії Кравчук з міста Любомль, що на Волині. 

28 липня до Дня Української Державності Укрпошта ввела в обіг четверту поштову марку воєнного стану “Доброго вечора, ми з України”. На поштовій марці «Доброго вечора, ми з України!» відтворено реальні події, які мали місце на Миколаївщині та інших регіонах, коли українські селяни без зброї забирали російську техніку, допомагаючи ЗСУ виборювати перемогу. Ця марка так само, як і її попередниці, показує незламність, безстрашність і винахідливість українців, якими сьогодні захоплюється весь світ.


До 31-ї річниці Незалежності України  (24.08.22) «Укрпошта» випустила чергову символічну поштівку, присвячену боротьбі українського народу у повномасштабній війні з росією (ВІЛЬНІ. НЕЗЛАМНІ. НЕПЕРЕМОЖНІ).
Цього разу філателістичний витвір авторства краматорського художника Антона Хрупіна побачив світ у вигляді поштового блоку, який складається із семи частин. У центрі – марка з образом воїна у синьо-жовтих кольорах як символ героїчної незламності українських захисників.
Довкола – шість чорно-білих ілюстрацій, які символізують шість місяців великої війни українського народу з російським окупантом і відображають реальні трагічно-драматичні події: жінка на руїнах розбомбленого будинку, мама з малям у бомбосховищі, дівчинка на фоні купи обгорілих автівок, останній прихисток сотень маріупольців – драмтеатр із написом «ДІТИ», обстріляна окупантами Святогірська лавра, покинутий дитячий візок, іграшки та валізи – типова картина вокзалів багатьох наших міст.



«Укрпошта» випустила першу благодійну марку «Пес Патрон» до 1 вересня. Завдяки її продажу планують зібрати понад мільйон євро на автомобіль для розмінування, щоби швидко розміновувати великі території в Україні. Решту коштів спрямують на підтримку притулків для тварин.
Спеціальне погашення нової марки «Пес Патрон» у Луцьку відбулося в особливому місці – на території Державної пожежно-рятувальної частини № 25. На захід завітав колега Патрона з Луцького прикордонного загону – службовий собака Джек. До слова, теж рассел-тер’єр.
Марку «Пес Патрон» випущено тиражем в один мільйон екземплярів. Волинь отримала для розповсюдження 18 тисяч примірників. Це перша офіційна благодійна марка країни. Вона розповідає про те, як cапери разом із Патроном допомагають зберегти життя дітей і фермерів, забезпечують проходження суден тощо. Аркуш включає вісім марок із зображенням життя Патрона, виготовлених на самоклейному папері: «Патрон допомагає фермерам», «Патрон із рятувальником», «Патрон розблоковує морський шлях», «Патрон – справжній козак», «Патрон рятує дітей», «Віщий сон Патрона», «Патрон із нагородою» та «Пес Патрон».
Відзначимо, що пес Патрон працює в команді піротехніків ДСНС Чернігівської області. 9 травня за свою роботу він отримав від Президента України Володимира Зеленського медаль «За віддану службу». Собака допоміг знайти кілька сотень вибухових пристроїв. Як розповів директор Волинської дирекції АТ «Укрпошта» Іван Люсак, ці марки присвячено всім героям-рятувальникам, які разом із чотирилапими помічниками проводять розмінування звільнених територій. Цей поштовий випуск реалізовано разом із Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Це шоста марка, випущена в обіг у період воєнного стану. Ця марка присвячена найвідомішому песику в Україні – Патрону, який займається розмінуванням. Автор малюнків до марок – Олександр Нікітюк, учасник конкурсу на найкращий дизайн марки «Доброго вечора, ми з України!». Урочисте спецпогашення проводиться штемпелем, який діє два дні – 1-2 вересня (марки «Пес Патрон») на території всієї України – в Києві та всіх обласних центрах, крім тимчасово окупованих міст.







«Укрпошта» продовжує випуск продукції на військову тематику – цього разу в планах випуск першого маркованого конверта воєнного часу. «Завдяки нашим ЗСУ відбуваються такі події, що ми не можемо не задокументувати їх так, як це вміє «Укрпошта». Ми додали до колекції символічний маркований конверт «Ласкаво просимо до пекла». Думаю, цією фразою можна описати те, що зараз відчувають наші вороги», – повідомив гендиректор Ігор Смілянський.

Він зазначив, що за такий дизайн конверта проголосували понад 200 тисяч українців, він буде маркований новою маркою «Тризуб» ( за 12 вересня).

 

 Про патріотичні марки як могутню зброю проти ворога, ви дізнаєтесь із преси, яка надходить у нашу книгозбірню.

 Доротич М. « Черга по марку з російським кораблем – як по новий айфон» / М. Доротич // Високий замок. – 2022. – 26 трав.-1 черв. – С. 1.

 Доротич М. Три мільйони «Української мрії» / М. Доротич // Високий замок. – 2022. – 30 черв.- 6 лип. – С.1.

 Сулік Р. Випустили марку «Мрія», яку намалювала дівчинка з Волині / Р. Сулік // Вісник+К. – 2022. – 30 черв. – С.3. 

Сулима Ю. «Укрпошта» під час війни відкрила вже друге нове відділення / С. Сулима // Голос України. – 2022. – 3 черв. – С.7.

 Фаріон І. Марка з російським кораблем-потопельником сподобалася і вивірці…/ І. Фаріон // Високий замок. – 2022. – 5-11 трав. – С. 12.

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар