понеділок, 16 серпня 2021 р.

Габрієль Шанель – легенда моди ХХ століття

 

   Народилася Габрієль Боньор Шанель 19 серпня 1883 року в Сарюме   (Франція). ЇЇ батько був ярмарковим торговцем. Коли Габрієль виповнилося 12, померла її мати і батько віддав дочок до сирітського притулку в жіночому монастирі в Обазині. В обителі вихованкам викладали географію, історію, арифметику і закон Божий. Аби забезпечити майбутнє сиріток, їх навчали також кулінарії, й певна  річ  шиттю.

В 1902 р. Габрієль направили на роботу до крамниці «Свята Марія», де продавалося придане для наречених. Вона мала приймати замовлення, підшивати сукні й продавати виставлений товар, з чим чудово впоралася…

Як народилася «Коко»?

Молода й захоплена бажанням змінити свою участь у пошуках чогось більшого Шанель стає статисткою в одному з міських кафешантанів «La Rotonde». Габрієль розважає публіку між виступами уже відомих у місті співачок. Тоді й з’явилося знамените прозвище «Коко», яке супроводжуватиме Габрієль все її життя.

На ниві моди Шанель розпочала творити, придумуючи нові капелюшки. ЇЇ дратували складні моделі з пір’ям, квітами і різними дрібничками, які були в моді на початку ХХ століття. Зручність – ось ключова їдея нової моди.


Маленька чорна сукня

 ЇЇ Коко придумала в 1925 році. За однією з версій, це була данина пам’яті Артуру Капелу, трагічну загибель якого Коко сильно переживала. Шанель не могла носити траур, бо не була його офіційною дружиною, тому в пам'ять про нього одягнула модниць в маленьку чорну сукню.


 «Шанель №5»

«Шанель№5» – парфуми, що мали абсолютно новий запах, про який Коко зауважила, що створила «парфуми для жінки, які пахнуть, як жінка». Варто зазначити, що заборонені та таємні стосунки між Ігорем Стравінським і Коко допомогли композитору вибратись з творчої кризи, а легендарній кутюр’є – створити славнозвісний аромат Шанель №5. Про цей період життя ви можете переглянути кінофільм популярного французького режисера Яна Кунена «Коко Шанель і Ігор Стравінський» 1979 р., який був знятий за однойменним романом англійського письменника Криса Гринхала «Коко і Ігор». До останніх років життя Габрієль мала немалий прибуток від продажу знаменитих парфумів.

 

Сумка 2.55

Сьогодні сумки і клатчі від «CHANEL» є одними з найпопулярніших та дорогих аксесуарів.  Історія їх створення розпочалася в далекому 1955 р., коли Коко вийшла у світ з чорною прямокутною сумочкою на довгому металевому ланцюжку.  Сумочку можна було повісити на плече, вивільнивши руки, що було дуже зручно для ділової жінки. До Коко ні один будинок мод не дозволяв собі такої зухвалості: ремені через плече вважали ознакою дешевих товарів.

 


Вірність принципам

  Коко Шанель продовжувала працювати усе своє життя. ЇЇ костюми не сходили зі сторінок модних журналів. По-королівськи щедра, абсолютно вільна і чарівна, вона дружила з Пікассо, Дягілєвим, Далі, Кокто, Стравінським і Колетт, стрімголов кидалася в романи з царствуючими особами і поетами, переживала жорстокі розчарування, закривала свій будинок моди, а потім раптово відкривала його, піднімаючись на подіум у сімдесят з лишком років. Ніхто не домагався такого успіху, нічиє ім’я у Франції не було настільки яскравим символом усього «французького». 10 січня 1971 року в віці 87 років велика Габрієль померла від сердечного нападу в готелі «Ритц». За бажанням Коко, її похоронили в Лозанні. Завітайте в відділ виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки та прочитайте про справжнє життя великої Коко. Чекаємо на зустріч !!!

  Веґара Марія Ісабель Санчес. Коко Шанель / М. І. С. Веґара ; пер. з ісп. М. Пухлій ; худож. А. Альберо. – Київ : КМ-Букс, 2018. – 28 с. : іл. – (Маленьким про великих).

 

  Гідель А. Коко Шанель / А. Гідель ; пер. з фр. О. Колесникова.  Харків : Ранок : Фабула, 2018. – 313 с. – (Біографія століття).

 

Мельник М. Т. Індустрія моди : навч. посіб. / М. Т. Мельник. – Київ : Ліра-К, 2013. – 264 с.

 

  Попова С.Н. История моды, костюма и стиля : большая ил. энциклоп. / С.Н. Попова. – Москва : АСТ, Астрель, 2009. – 271 с. : ил.

 

  Сердюк М. Коко Шанель / М. Сердюк. – Київ : ІРІО, 2017. – 118 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

 

  Стивенсон Н. История моды в деталях. С XVIII века до наших дней : историческая литература / Н. Стивенсон ; пер. с англ. А.Л. Балашова,  Н. Кошелева. – Москва : Эксмо, 2011. – 288 с. : цв.ил.

 

  Шарль-Ру Э. Время Шанель / Э. Шарль-Ру ; пер. с фр. Н. Кулиш. – Москва : Слово, 2008. – 384 с. : ил.

 

Эдрих М. Загадочная Коко Шанель / М. Эдрих. – Москва : Артист. Режисер. Театр., 1994. – 358 с.

§   

   Габріель Шанель – легенда моди XX століття // Легка промисловість . – 2014. – N 1. – С. 34–41.

 

   День народження Chanel № 5 // Шкільна бібліотека. – 2021. – N 4. – С. 19–20.

 

Законодавець моди : 135 років від дня народження Габріель Бонер Шанель // Шкільна бібліотека. – 2018. – N 7. – С. 40–42.

 

 

   Карпенко К. Бери Шанель, иди домой : Коко Шанель создала фешн-империю, перевернула мир моды и вошла в историю благодаря вещам, за которыми состоятельные женщины всего мира гоняются и через 40 лет после ее смерти / К. Карпенко // Корреспондент. – 2012. – N12. – С. 62–64.

 

Карповець М.  Стравінський і Шанель : таємниця двох світів / М. Карповець // День. – 2011. – 22–23 квіт.– с. 21.

 

  Меньшикова М. Коко Шанель: правда и мифы осамой стильной француженке Габриель Шанель / М. Меньшикова // Вокруг света. – 2018. – N 8. – С. 100–105. : портр.

 

Топ-20 цитат Коко Шанель про моду, жінок, кохання і самодостатність  // Молодь України. – 2019. –  29 серп. – С. 14.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар