вівторок, 7 квітня 2020 р.

Юрій Кондратюк - піонер космонавтики!

Юрій Кондратюк-український вчений світового рівня, новатор, першопроходець, піонер космонавтики. Він був автором безлічі продуктивних ідей, гіпотез і відкриттів, що багато в чому випередили свій час. Юрій Кондратюкбув не тільки великим мрійником, але і неабияким теоретиком, який зумів на початку ХХ століття обгрунтувати можливість і навіть необхідністість космічних польотів. Всі пропозиції Кондратюка, викладені в його роботах, були згодом реалізовані на практиці. Серед наукових проектів, автором яких виступив український вчений-самородок, можна назвати такі: - в рукописі "Про міжпланетні подорожі" (1925р.) Ю.Кондратюк найбільш повно і докладно (не тільки для свого часу, але і для наступних років)описав теоретичну можливість космічних польотів.
- його книга "Завоювання міжпланетних просторів" стала справжнім бестселером серед фахівців і вивчалася як в нашій країні, так і в Сполучених Штатах. Його запрошував до співпраці Сергій Корольов, а американці згодом запозичили не одну ідею.
Книга принесла Юрію Васильовичу світову популярність. У ній вчений вперше виклав послідовність етапів освоєння космічного простору. Кондратюк запропонував вертикальний підйом ракети крізь шари атмосфери з подальшим її виходом на обіту Землі за певною траєкторією. Також український вчений розробив концепцію повернення космічного корабля. по суті, розробивши схему майбутнього "космічного човника". Крім цього, Кондратюк запропонував відправляти на Місяць екіпаж з трьох осіб: двоє в спеціальному модулі повинні досягти місячної поверхні, а третій- залишатися в кораблі на навколомісячній орбіті. Через 40 років при своєму польоті на Місяць американці (Н.Амстронг, М. Коллінз, Е. Олдрін) діяли за такою ж схемою.
З біографією та цікавими фактами життя українського вченого ви можете більш детально ознайомитись у Волинській ДОУНБ ім. Олени Пчілки в відділі виробничої літератури. Читайте з користю, зберігайте спокій і будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар