вівторок, 21 квітня 2020 р.

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Всесвітній день безпеки та гігієни праці – 2020 пройде під девізом: «Зупинемо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя». Відповідно до Указу Президента України щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відмічають День охорони праці. Цього року він присвячений боротьбі з пандемією смертельно небезпечної недуги короновірусної хвороби COVID-19, яка сьогодні вже панує у всьому світі.
З метою належного відзначення організаційний комітет з підготовки та проведення у 2020 році Дня охорони праці в Україні за участі представників Держпраці, міністерств, Міжнародної організації праці, Фонду соціального страхування України та організацій профспілок опрацював Звернення до органів державної влади, роботодавців, профспілок засобів масової інформації, керіників і працівників підприємств з нагоди Дня охорони праці в Україні. Рекомендується під час організації відзначення дня охорони праці використовувати підготовлений Міжнародною організацією праці Контрольний перелік заходів, що є важливим документом профілактики і пом’якшення наслідків поширення короновірусної інфекції на робочому місці, та постер до Дня охорони праці, з яким можна ознайомитись на сторінках Державної служби України з питань праці.
Як сьогоді забезпечити безпечні та здорові умови праці користувачів бібліотеки, бібліотечних фондів і бібліотекарів під час та після пандемії COVID-19? У дослідженнях «Journal of Hospital Infektion” було виявлено, що короновірус COVID-19, може зберігатися на деяких поверхнях (метал, скло, пластик) протягом дев’яти днів. «Не існує жодних досліджень, які б конкретно відповідали на питання про те, яку трансмісійну здатність має короновірус на бібліотечних матеріалах, таких як папір з покриттям і без покриття, папір для книг або поліетиленові суперобкладинки», - говорить Якоб Надал, директор із збереження в Бібліотеці Конгресу. Наші польські колеги вже готуються до того, як до бібліотеки повертатимуться читачі, і книги. До вашої уваги рекомендації Бібліотеки Народової про роботу з книгами, які під час епідемії короновірусу перебувають в користуванні читачів бібліотек. Вірус SARS-CoV-2 може жити поза організмом людини, тому можливе поверхневе зараження паперових документів.
Рекомедується застосовувати наступні правила при поверненні книг читачами до фондів бібліотеки: - книги, які повертаються читачами, бібліотекарі повинні приймати в латексних або нітрилових рукавичках; - необхідно обмежити прямий контакт з екземпляром до його ідентифікації; - прийняті екземпляри повинні бути на карантині від 10 днів до 2-х тижнів; - необхідно дезинфікувати поверхні, що контактують з поверненими документами, мити їх миючими чи дезинфікуючими препаратами, що містять спирт у мінімальній концентрації 70%; - у випадку підтвердженої інфекції короновірусом SARS-CoV-2 серед працівників, які контактували з документами бібліотечних фондів, необхідно запровадити карантин від 10 днів до 2-х тижнів і виключити використання частини фонду, з якою мав контакт цей працівник. - ізолюючись, ви допомагаєте зберегти важливі ресурси медичних закладів для хворих у важкому стані. Ви можете допомогти зупинити поширення вірусу, якщо будете дотримуватись загальних правил безпеки: - уникати особистих зустрічей, віддаючи перевагу телефонним дзвінкам, електронній пошті або віртуальним зустрічам; - правильно мити руки з милом та водою не менше 30 секунд; - уникати дотику до обличчя (очей, носа, рота); - зберігати безпечну відстань (від 1 до 2 метрів) від інших людей; - дотримуватись належної респіраторної гігієни на робочому місці, при чханні і кашлю прикривайте рот і ніс хустинкою; - правильно використовувати, обробляти та утилізовувати засоби індивідуального захисту; - регулярно витирати столи і робочі місця, дверні ручки, телефони, клавіатури і робочі об’єкти антисептиком і регулярної дезинфекції місць загального користування, зокрема туалетів. - одразу звертатися за медичною допомогою (спочатку по телефону), якщо ви помітили симптоми вірусного захворювання (лихоманка, кашель, утруднене дихання).
В умовах глобальної пандемії нового короновірусу для запобігання поширенню інфекції, захисту здоров’я громадян та надання допомоги хворим, суспільство має об’єднати зусилля заради подолання наслідків епідемії. Закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні та забезпечити широку інформаційну компанію для захисту та збереження життя та здоров’я працівників. Залишаючись дома-рятуєте життя !!! Будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар