субота, 21 вересня 2024 р.

Нумізмати Волині (засідання клубу)

                В Україні стає все більш популярною нумізматика. Цінні монети активно продаються на аукціонах, за деякі з них «мисливці» за рідкісними екземплярами віддають великі суми.

             На черговому засіданні ГО «Нумізмати Волині», що відбулося 21 вересня у   Волинській ОУНБ імені Олени Пчілки говорили про монети які зараз шукають колекціонери і як правильно визначити їх цінність.

           Члени ГО  "Нумізмати Волині" долучилися до обговорення Ініціативи Національного банку України щодо зміни назви розмінної монети з «копійки» на «шаг».

         Історики кажуть, що шаг як грошова одиниця – це не нове слово, а добре забуте старе, яке попри лінгвоцид радянських часів збереглося в народних прислів’ях та літературних творах Івана Котляревського, Тараса Шевченка та Лесі Українки. Навіть Українська народна республіка, яка була створена на початку ХХ ст., оголосила своєю валютою гривню, яка складалася зі 100 шагів.
Достатньо розлого про значення слова «копійка», появу шага на українських теренах з ХVI ст. та його курс відносно копійки у різні часи можна дізнатися переглянувши книжкову виставку «Українська нумізматика» що експонується в відділі виробничої літератури.

            Сучасні соціологічні дослідження свідчать, що саме зараз переважна більшість українців цікавляться історією та культурою України, пишаються її державними символами, зокрема українською мовою та національною валютою. А гроші є важливим символом державності, який кожен українець щодня тримає в руках. Відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність.

Завжди раді Вам та чекаємо на нове засідання!

Немає коментарів:

Дописати коментар