вівторок, 23 березня 2021 р.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання – 2021


    Традиційно наприкінці березня в усіх книгозбірнях України проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Під час нього в бібліотеках активно вирує життя і відбувається багато цікавих заходів – презентацій, книжкових виставок, творчих зустрічей, майстер-класів, читань.

 Читання книг – це велика духовна цінність, відпочинок та насолода для душі. Людина, яка вміє і любить читати – щаслива людина. Навколо неї завжди багато розумних, добрих і вірних друзів. Історія знає чимало видатних і талановитих особистостей, які зробили значний внесок у розвиток науки, мистецтва, літератури, вплинули на світ своїми вчинками, працею, думками, відкриттями.

   Серії книг «Видатні українці. Люди, які творили історію» та «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» з якими ви можете ознайомитись у відділі виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки розкажуть про життя величних людей, які змінили світ на краще й подарували нам геніальні ідеї та винаходи. Книги цих серій – це унікальний проект, який сприяє якісному дозвіллю батьків та дітей. Книги написані в захоплюючій і доступній формі, що робить процес читання цікавим та корисним. Діти поринають у неймовірні пригоди персонажів і відкривають для себе життя головних героїв – видатних людей усіх часів. Із цих історій дитина дізнається, що завдяки наполегливій праці, вірі у себе та бажанню принести щось корисне у світ, можливо досягти будь якої мети.

     Ці книги – найкращий спосіб познайомитися з наукою, історією, досягненнями людства та світовими відкриттями. Вони навчають досягати цілей, не боятися труднощів, ніколи не здаватися та завжди вірити в успіх.

          Потерянко Ю. Альберт Ейнштейн / Ю. Потерянко. – Київ : «ІРІО», 2017. – 104 с. :  іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

    Книга - біографія «Альберт Ейнштейн» розповідає дітям про життя та відкриття видатного науковця, автора теорії відносності, лауреата Нобелівської премії, досягнення якого назавжди змінили наші уявлення про Всесвіт.

     Усіма відкриттями Ейнштейна ми користуємося сьогодні, його праця стала поштовхом для інших вчених створити на основі його теорій телевізор, комп’ютер, фотоапарат. Усім цим ми можемо користуватись завдяки тому, що колись Альберт Ейнштейн відстояв право бути не таким як усі. Вченого, котрому не давались багато шкільних предметів, котрий був небагатослівним, почали запрошувати у всі університети світу, щоб почути його видатні лекції. Приклад Ейнштейна захоплює, мотивує та надихає йти до мети попри всі перешкоди.

         Опанасенко О. Нікола Тесла / О. Опанасенко. – Київ : «ІРІО», 2017. – 112 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

    Граючи з якою твариною, Нікола Тесла вперше познайомився з електрикою? Які відомі письменники відвідували Теслу в його лабораторії? Яке загадкове явище легенди пов'язували з таємними експериментами Тесли? На ці та ще багато простих і загадкових питань ви знайдете відповіді у цій книзі.

    Змінний струм, бездротова передача енергії, електричний годинник, двигун на сонячній енергії, радіо, пророкування появи електрокарів, інтернету, стільникового зв'язку важко повірити, але за всіма цими відкриттями стоїть одна людина. Нікола Тесла один з найвидатніших учених і інженерів, його внесок в науку оцінюють нарівні з Леонардо да Вінчі, а його життя схоже на фантастичний роман.

    Відкриття Ніколи Тесли були настільки дивні, що сучасники називали його дії чарами. Уже тоді, майже 100 років тому, Тесла замислювався про таку енергію, для якої не потрібно було б палити вугілля, деревину, нафту.

    Нікола Тесла – яскравий приклад вченого, який доводить, що нестандартне мислення може призвести до величних змін світу. Це більше ніж біографія, це розповідь про те, як важливо знайти своє призначення і вірити в себе, коли інші не вірять.

 Опанасенко О. Блез Паскаль / О. Опанасенко. – Київ : «ІРІО», 2018. – 112 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

Дивовижна історія про життя великого вченого. Блез Паскаль вирізнявся своїми здібностями у всьому: в математиці, фізиці, природознавстві і навіть літературі! В його честь назвали одиницю вимірювання, трикутник в математиці, мову програмування. Паскаль відомий світу як талановитий письменник та людина, яка змогла пробудити віру в Бога в багатьох людей. Не дивлячись на те, що протягом свого життя Паскаль тяжко хворів – це не зломило його допитливий дух, а навпаки допомогло стати великою людиною.

      Сердюк М. Стів Джобс / М. Сердюк. – Київ : «ІРІО», 2018. – 114 с. :  іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

    Яку ще всесвітньо відому компанію створив Джобс, крім Apple? Чим цікавився Стів, крім точних наук? Як з'явилося «надкушене яблуко»? Ця книга — захоплююча  розповідь про життя новатора в IT-технологіях, творця одного з найвідоміших брендів, геніального оратора, талановитого керівника, людини, що змінила світ! 

    У кінці кожного розділу є питання-завдання, котрі не лише допоможуть запам’ятати корисну інформацію, а й підштовхнуть на роздуми, що насамперед потрібно робити, щоб бути першим, як Стів Джобс.

    Читаючи книгу, ви дізнаєтесь, що завдяки інтересу до науки, Стів ще в дитинстві відрізнявся нестандартним мисленням, що стало основою формування його особистості. Саме приклад Джобса доводить: людина, котра мислить не так як усі, котра уникає шаблонів у вирішенні задач на шляху до мети, здатна вплинути на світ, змінити його на краще та досягнути величних успіхів.

  Сердюк М. Ілон Маск / М. Сердюк. – Київ : «ІРІО», 2019. – 114 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

    Як не стояти в черзі до банку? Як подолати довгу дорогу за 15 хвилин? Як відправити власний автомобіль у відкритий космос? Як врятувати Всесвіт? І чому люди обов’язково мають вийти за межі Землі?

    Відповіді на ці запитання знає інженер і бізнесмен Ілон Маск, якого називають генієм сучасності. Завдяки цій книжці ви дізнаєтесь, як перетворити неможливе на реальність. І як простому хлопчикові з Південної Африки вдалося стати одним із найвидатніших винахідників сучасності.

    Це історія, що може надихнути дітей та дорослих на будь-які мрії та цілі. Біографія Маска вчить ніколи не здаватися, вірити в себе та бути впевненим у можливості неможливого.

 Панасов І. Леонід Каденюк / І. Панасов. – Київ : «ІРІО», 2018. – 128 с. : іл. – (Видатні українці. Люди , які творили історію).

Історія хлопчика з буковинського села, який завдяки наполегливості та сміливості виріс в першого космонавта в історії України. Йому довелось пройти довгий шлях в 45 років, щоб втілити свою мрію про політ на орбіту Землі. Дитячі враження, навчання у льотному училищі, робота випробувачем, підготовка до космічних перезагрузок – все це стало прологом до головної події його життя. У 1997 році Леонід Каденюк провів більше двох тижнів у космосі разом із міжнародною командою шатлу «Колумбія». Цей політ зробив його символом української космонавтики у всьому світі і одним з головних героїв у історії нашої країни. На прикладі Леоніда Каденюка читач зрозуміє, що будь яка мрія – досяжна!

        Промахов О. Ігор Сікорський / О. Промахов. – Київ : «ІРІО», 2018. – 128 с. : іл. – (Видатні українці. Люди, які творили історію).

Книга з якою, ми хочемо вас ознайомити розповість дивовижну історію про видатного авіаконструктора – Ігоря Сікорського.

          Сьогодні багатотонні літаки й гелікоптери – звична річ. Серед піонерів авіабудівництва, однією з найвидатніших ключових фігур став авіаконструктор Ігор Іванович Сікорський. Він почав працювати на голому ентузіазмі, однак спромігся увійти до когорти засновників індустрії авіації. Сікорський, як і його винаходи, пройшов складний шлях.

     Вперше в небо він піднявся в Києві, і поставив перші світові рекорди, масовими його літальні апарати стали у США. Від середини ХХ століття й понині гелікоптери Сікорського перебувають на озброєнні американських ВПС і служби безпеки американських президентів. Сікорського справедливо вважають батьком виробництва гелікоптерів, він один із найвидатніших світових авіаконструкторів, автор літаків і гелікоптерів, які стали зразками передової техніки ХХ століття. Усім варто знати, що винаходи Ігоря Сікорського прославили його і нашу країну на весь світ.

           Сердюк М. Коко Шанель / М. Сердюк. – Київ : «ІРІО», 2017. – 112 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

 


          У книзі – повчальна історія про дівчинку-сироту, котра змінила світ, розповідь про відому Коко Шанель. З історії цієї неймовірної жінки дитина дізнається, що успіху в житті може досягти кожен, хто його прагне, а сім’я та відносини – це найголовніше.

     Читайте разом з дитиною, говоріть з нею про важливе, дозвольте їй запитувати вас про все на світі – і ви назавжди залишитесь найкращими друзями! Читання розвиває дітей будь-якого віку.  А читання правильних книжок разом з батьками – формує особистість і характер дитини, робить її успішною в подальшому житті. 

          Пам’ятайте: батьківське читання – один із найбільш емоційних та пам’ятних моментів для дітей. Коли ви читаєте дитин – вона відчуває вашу турботу і любов.

     Любіть своїх дітей! Говоріть їм про це! Вони цього потребують…

   Приходьте до бібліотеки !!! На вас чекають книги про Маргарет Тетчер, Марію Кюрі, Вільяма Шекспіра, Чарлі Чапліна,  Леонардо да Вінчі, Любомира Гузаря, Кузьму Скрябіна, Валерія Лобановського, Роксолану.


 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар