субота, 5 жовтня 2024 р.

Засідання клубу "Нумізмати Волині"

    Дощ не вщухав, а у відділі виробничої літератури Волинської ОУНБ імені Олени Пчілки було людно та гамірно, адже, цікаво та змістовно проходять зустрічі ГО «Нумізмати Волині».


Під час зустрічі говорили про нову пам’ятну монету "Світло добра і любові” (Олена Пчілка 1849–1930), яку Національний банк України випустив з нагоди 175-річчя від дня народження нашої землячки, видатної особистості, Олени Пчілки, однієї із найяскравіших постатей в українській історії та культурі.



Про дизайн монети

Монета має номінал 2 гривні, виготовлена з нейзильберу.



        На аверсі розміщено стилізовану композицію, що символізує педагогічну та виховну діяльність Олени Пчілки: шість квіткових горщиків, стилізованих під елементи гадяцького орнаменту. Це не просто деталь, а символ дітей письменниці, вихованих у дусі українських традицій. Їхнє розташування нагадує мерлони оборонного муру, підкреслюючи непохитну “фортецю української ідентичності”, яка століттями протистоїть ворожим впливам.
    На реверсі – портрет Олени Пчілки. Образ жінки на тлі, абриси якого нагадують корону, вражає своїм глибоким, сповненим мудрості та рішучості поглядом. Внизу півколом напис: “КОРОЛЕВА-МАТИ”, адже саме так з любов’ю називала свою матір Леся Українка.

Учасники активно долучалися до обговорень, ділилися своїми думками та планами.





Немає коментарів:

Дописати коментар