вівторок, 16 травня 2023 р.

21 травня – Міжнародний день чаю

 


Міжнародний день чаю – неофіційне свято, яке відзначається щорічно 21 травня з ініціативи Організації Об'єднаних Націй від 21 грудня 2019 року.

Раніше це свято відзначалося 15 грудня у країнах-виробниках чаю, як наприклад, Індія, Непал, В'єтнам, Індонезія, Бангладеш, Кенія, Малаві, Малайзія, Уганда і Танзанія.

Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі. Також 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії».
Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Чай є одним з найстаріших напоїв в світі і самим споживаним напоєм в світі. Міжнародний день чаю – це прекрасна можливість відзначити культурну спадщину, користь для здоров'я і економічне значення чаю. Оскільки свято міжнародне, його по-різному відзначають на різних континентах. Найбільш широко його святкують в таких країнах: Бангладеш, Індія, Індонезія, Уганда, В'єтнам, Малайзія, Непал, Китай, Кенія. У всіх цих країнах в тій чи іншій мірі розвинене чайне виробництво.
Сьогодні багато любителів чаю крім «заварки» додають в улюблений напій імбир, спеції, лимон або часточки апельсина. Деякі варять чай на молоці ... Багато країн мають свої традиції чаювання, але незмінно одне – чай ​​продовжує залишатися одним з найулюбленіших напоїв на землі.


Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано немало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. І «День чаю» є чудова можливість згадати про них і приєднатися до численних привітань на адресу всіх тих людей, хто весь цей час працює над тим, щоб у нас на столі був цей чудовий напій.

З Днем чаю! 
Завітавши до відділу виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, ви матимете нагоду ознайомитись з книгами та періодичними виданнями, у яких міститься цікава інформація про чай та чайні традиції.

З

Основи сенсорного аналізу харчових продуктів : навч. посіб. / О. Б.Ткаченко та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – 303 с.

 

Ощипок І. М. Барна справа : навч. посіб. / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов. – Львів : Магнолія 2006, 2019. – 278 с. : іл.

 

Шивельбуш В. Смаки раю : Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів / В. Шивельбуш; пер. з нім. Ю. Прохаська. -– Київ : Критика, 2007. – 254 с.

 

"Батьки" духмяного напою // День"–"Маршрут №1". – 2017. – С. 28–29.

 

Відчуй атмосферу іншої країни за допомогою чайної церемонії //  "День"–"Маршрут №1". – 2017. – № 1. – С. 26–27.


 Духницький Б. В. Основи функціонування ринку кави та чаю в Україні / Б. В. Духницький // Економіка АПК . – 2016. – № 2. – С. 59–62.

 

Корнацький А. Про чай та його пакування / А. Корнацький // Упаковка. – 2020. – № 6. – С. 31–33.

 

Кривошей  В. М. Упаковка для кави та чаю : (стан та перспективи розвитку) / В. М. Кривошей // Упаковка . – 2009. – № 6. – С. 24 – 26.

 

Куївда О. Напій , яким можна пишатися / О. Куївда // Харчова і переробна промисловість. – 2006. – № 8/9. – С. 12–14.

 

Любинецька Г. М. Іван-чай : смачний і цілющий / Г. М. Любинецька // Дім, сад, город. – 2021. – № 4. – С. 10–12.

 

Особливий напій : Міжнародний день чаю // Шкільна бібліотека. – 2016. – № 11. – С. 56–58.

 

Парадокси каркаде : кілька особливостей знаменитого чаю з гібіскуса // "День"–"Маршрут №1". – 2017. – N 1. – С. 30–31.

 

Рибачук О. Напій , визнаний світом / О. Рибачук // Харчова і переробна промисловість. – 2007. – № 11.– № : С. 10–12

 

Табанюк О.І. Іван-чай: смачно і корисно / О. І. Табанюк // Дім, сад, город. – 2011. –  N8. – С. 10–12.

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар