понеділок, 12 грудня 2022 р.

Хіба Чорнобиль може хто забути (вечір-пам’ять)

 


14 грудня в Україні традиційно відзначається День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року.

Сьогодні, 12 грудня, у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся вечір-пам’ять «Хіба Чорнобиль може хто забути».

Присутні зібралися, щоб згадати найстрашнішу катастрофу ХХ-го століття – аварію на Чорнобильській АЕС, яка сталася у ніч з 25 на 26 квітня о першій годині 23 хвилини, та висловити свою безмірну вдячність героям нашої країни, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.

Аварія  на Чорнобильській АЕС своїм чорним крилом захопила і Волинь. Чотири тисячі квадратних кілометрів волинської землі зазнали нищівного впливу радіації. 167 населених пунктів Камінь-Каширського, Любешівського, Маневицького районів, де проживало 145 тисяч населення, з них 45 тисяч дітей відчули на собі дію смертоносного атому. У борні з ядерним монстром брали участь майже 3,5 тисячі краян-пожежників, міліціонерів, будівельників, медиків та інших.



Чорнобиль… Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи.


36 років пройшло з тих пір, 36 років смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, поля і ліси, 36 років цвітом скорботи і суму зацвітають Чорнобильські сади

Участь у заході взяли: голова Волинської обласної організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Кухтей Р. А., Колб О. Г. –  доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, ліквідатор  ЧАЕС, Носалюк А. В. –  ліквідатор ЧАЕС, учасник бойових дій в Афганістані,  Харунь В. Д., Ковальчук С. О., Шульгач В. В. – волинські ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйована з Прип’яті Зав’ялова М. А., які поділися своїми спогадами про гірку чашу чорнобильського лиха.

Зі словами вдячності виступила  директор книгозбірні Наталія Граніч та прочитала зворушливо вірш Ліни Костенко "Крила".
На заході були присутні викладачі та студенти Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій та Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Стравінського. Вірші Лариси Волошенюк прочитала Морозюк Марія. Пісню «Мамо, не плач» виконала Гарбар Дарина, а пісню «Душа» Руслани Лісової – Грішанова Леся.


До уваги слухачів була представлена книжкова виставка «Гірчить Чорнобиль крізь роки…».


 


Немає коментарів:

Дописати коментар