понеділок, 13 грудня 2021 р.

Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті (книжкова виставка)

 




14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків на ЧАЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію XX століття, що сталася 26 квітня 1986 року. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року.
Аварія на ЧАЕС своїм чорним крилом зачепила і Волинь. Чотири тисячі квадратних кілометрів волинської землі зазнали нищівного впливу радіації. У борні з ядерним монстром брали участь майже 3,5 тисячі краян-пожежників, міліціонерів, будівельників, медиків та інших.
Запрошуємо користувачів у відділ виробничої літератури переглянути розгорнуту книжкову виставку "Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті", присвячену 35-ій річниці .
Радимо вам звернути увагу на перший збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС «Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період», який вийшов у травні 2019 року. До збірника увійшли 210 документів.
У другій книзі збірника документів «Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії» опубліковані документи, які охоплюють період з початку 1970-х і до листопада 1986 року: від початку будівництва ЧАЕС до введення в експлуатацію об'єкту «Укриття» («Саркофаг») після Чорнобильської катастрофи.
Збірники документів створено Галузевим державним архівом Служби безпеки України спільно з Інститутом історії НАН України за сприяння Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху на основі розсекречених архівних документів Комітету державної безпеки УРСР та є продовженням серії книг – документальних свідчень «Чорнобильського досьє КҐБ».
Книги подаровані Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки головою ГО "Союз інвалідів Чорнобиля Волині" Р. А. Кухтеєм.
Цікавою є книга спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні-червні 1986 року.
Векленко О. Чорнобиль : етюди з натури / пер англ. С. Орлова. – Харків : Вид-во "Ранок" : Фабула, 2019. –144 с. 
 Книга надійшла за сприяння Українського Інституту Книги. Ласкаво просимо у нашу книгозбірню!


Знайди свою книгу, прочитай і порекомендуй другу!
Чекаємо на Вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар