суботу, 24 квітня 2021 р.

Терновий вінець Чорнобиля ( до 35 річниці Чорнобильської катастрофи)

 

... 35 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто пізніше народився далеко від покривдженої землі. Цей день не минув безслідно, він розплодив по світу багато трагедій; він буде завжди об'єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

Уже давно віддзвеніли чорнобильські дзвони, а ми все ще пам'ятає мо тих, хто пішов у вогонь, — вони увійшли у стогін і душу, болем зчорнену до дна:

Рахунок буде 904. Всіх поіменно у незабуття.

І буде суд, який поверне віру,

Та не поверне молоді життя.

Хто квітень наш отак підступно зрадив,

Що стільки горя, аж рида весна?

І хто тепер такій біді зарадить?!

Щоб жив Дніпро і щоб жила Десна.

У нашу книгозбірню, зокрема у відділ виробничої літератури надійшла нова книга спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленко про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні – червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.

Векленко О. Чорнобиль : етюди з натури = Chornoby l: Sketches from Life / О. Векленко ; пер. з англ. С. Орлов. – Харків : Фабула, 2019. – 144 с. Зверніть увагу, цю книгу ми отримали від УІК. Заходьте і знайомтесь!







Немає коментарів:

Дописати коментар