четвер, 28 січня 2021 р.

Теслюк П. С. – Академік української картоплі, засновник Рокинівського агромістечка (90 років від дня народження)

 


       2 лютого виповнюється 90 років від дня народження П. С. Теслюка (1931–2018) – українського вченого-агронома, засновника Рокинівського агромістечка, дендропарку «Байрак», музею історії сільського господарства Волині, Академіка української картоплі.
    Народився Петро Сергійович 1931 року в селі Пустовичі Великі на Холмщині (Польща) в родині українців. У 1938 році розпочав навчання у польській народній школі в рідному селі, де слухав уроки відомого богослова та історика митрополита Іларіона Огієнка. 
      1955 році Петро Сергійович закінчив Уманський сільськогосподарський інститут. Відтоді розпочався трудовий і творчий шлях Петра Сергійовича на Волинській державній сільськогосподарській дослідній станції, у перший рік створення цього закладу. Він тут пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до генерального директора дослідної станції. 
     Це був обдарований талантом вчений, ініціативний та енергійний керівник, який залишив глибокий слід не тільки в історії дослідної станції та Рокинівського агромістечка, а й Волинського краю...  
     За його участю та під безпосереднім керівництвом у 1974-1979 роках збудовано у селищі Рокині Луцького району кращий в Україні науково-виробничий комплекс дослідної станції з обладнаними лабораторіями, селекційними приміщеннями, теплицями, машинно-тракторним парком та іншою соціальною інфраструктурою, аналогів якого не має на Україні. Саме він розробив і заклав з науковцями парк-пам'ятку садово-паркового мистецтва площею 13 гектарів, який з 1996 року став парком загальнодержавного значення і увійшов у Заповідний фонд України та єдиний в Україні колекційний сад місцевих і поширених в Західному регіоні сортів яблуні, груші та сливи (всього понад 120 сортів). Дослідна станція стала визнаним науковим та виробничим центром, де проводилось навчання сільськогосподарських спеціалістів, керівників господарств тощо.


     В 1979 році за ініціативою Петра Сергійовича було розпочато створення експозиції Музею історії сільського господарства Волині, якому в 1983 році присвоєно звання «Народний музей». Це єдиний музей такого типу в Україні, який розширив свою експозицію під відкритим небом, створивши «Козацький зимівник», який став об’єктом міжнародного туристичного маршруту. 

     Петро Сергійович – автор понад 150 наукових праць з картоплярства, біля 30 монографій, посібників, довідників та енциклопедій. Серед них оригінальні такі видання: «Продовольча картопля» (1989), «Агрометеорологічні ресурси картоплі» (1992), «Становлення та розвиток українського картоплярства» (1997), «Картопля годує, лікує» (1999), «Новий календар картопляра» (2002), «Картопля. Практична енциклопедія» (2003), «Порадник картопляра» (2008), «Цікаве картоплярство» (2009), «Каталог сортів картоплі» (2011), «125 років досліджень з картоплярства в Україні» (2015) та інші.
     Перебуваючи на заслуженому відпочинку, своєму покликанню не зраджував. Повний творчих сил та ідей Петро Сергійович підготував та видав у 2017 році нову монографію «Українська картопля». А це понад 300 сторінок, десятки кольорових фото та ілюстрацій. Завжди енергійний і оптимістичний, генератор ідей і творчих задумів, він вмів втілювати їх у життя.
Відділ виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки пропонує для вас книги П.С. Теслюка – українського вченого, агронома.

Література:

 

     Агрометеорологічні ресурси картоплі / П. С. Теслюк, І. О. Кух, В. М. Назар, 
І. М. Пилипець ; ред. П. С. Теслюк. – Київ : Урожай, 1992. – 208 с.

     Картопля : практична енциклопедія / ред. П. С. Теслюк,  М. Ю. Власенко,  М. Й. Шевчук. – Луцьк : Надстир'я, 2003. – 300 с. : 26 л. кольор. вкладка.
 
    Каталог сортів картоплі / ред. П. С. Теслюк,  В. І. Сидорчук. – Луцьк : Надстир'я, 2011. – 296 с. : кольор. іл.
 
   Теслюк П. С. Вирощування столової картоплі / П. С. Теслюк. – Київ : Урожай, 1976. – 92 с.
 
    Теслюк П. С. Вирощування картоплі на осушених торфовищах / П. С. Теслюк, М. Є. Бодун, І. В. Дудченко. – Львів : Каменяр, 1970. – 48 с.

     Теслюк П. С. Картопля на Волині / П. С. Теслюк. – Львів : Книжково-журнальне видавництво, 1960. – 30 с.
 
    Теслюк П. С. Практичні поради картопляру / П. С. Теслюк, М. Я. Потоцький . – Київ, Урожай, 1991. – 224 с.
 
    Теслюк П. С. Продовольча картопля / П. С. Теслюк. – Київ : Урожай, 1989. – 
200 с.
      Цікаве картоплярство : наукові статті. Кн. 1 / ред. П. С. Теслюк,  Л. П. Теслюк. – Луцьк : Надстир'я, 2009. – 292 с. : кольор. іл.
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар