Святвечір для багатьох українців є одним з найщасливіших днів року. Після 40-денного посту сім’я збирається за святковим столом, щоб відсвяткувати народження Ісуса Христа.
З давніх-давен словом і ділом, словесним твором і магічним актом, люди створюють на Святвечір образ багатства, щастя, миру й спокою у своєму домі. Традиційно різдвяна вечеря складається з дванадцяти страв: вареників, узвару, хліба або пампушок, голубців, тушкованої квасолі, борщу, риби, печених яблук тощо.
Але головна страва, що обов’язково має бути на кожному різдвяному столі це, звичайно ж, кутя. Кутя символізує достаток і благополуччя, тому ця страва завжди є частиною різдвяного святкування.
Саме слово «кутя»
перекладається з грецької мови як «варена пшениця». У християнство ця страва
прийшла з язичництва. Давні слов’яни готували страву з пшениці, меду та маку як
жертвоприношення своїм богам. Кожен інгредієнт каші мав унікальне й важливе
значення. Пшениця символізувала родючість, постійність, безсмертя і переродження душі. Мак – символ достатку та родючості, а мед – солодкого
життя, задоволення та блага вічного життя.
У кожній родині в різних регіонах України можуть готувати кутю за власним рецептом, додавати цукати, сухофрукти або інші інгредієнти, проте суть цієї страви не змінюється.
Кутя – це традиція, що не змінюється вже
протягом багатьох століть, і є невід’ємною частиною святкування Різдва.
Відділ
виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки підготував для вас список
книг, в яких ви знайдете рецепти куті –
традиційної різдвяної страви. Читайте з користю та будьте здорові !!!
· Альхабаш О. А.
Українська кухня / О. А. Альхабаш. – Харків : Віват, 2016. – 71 с. : кольор.
іл. – (Смак країни).
· Гончар Леся.
Козацька кухня : 200 рецептів / Л. Гончар, Р. Найда. – Київ : Ярославів Вал,
2014. – 382 с. – (Кулінарний роман).
· Дубовіс Г.О.
Українська кухня / Г. О. Дубовіс. – Харків : Фоліо, 2006. – 591 с.
· Містерія Різдва. 12
страв, 12 віршів, 12 коляд / упоряд., фото С. Савка. – Львів : Вид-во Старого
Лева, 2016. – 82 с. : фот.
· Практична енциклопедія української кухні : історія, основні продукти,
традиційні рецепти / упоряд. О. Скопненко. – Київ : Казка : Аркаим, 2007. – 208
с. : кольор. іл.
· Середа М.
Закарпатська народна цілюща кулінарія / М. Середа ; ред.-упоряд. Мирослав
Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2012. – 153 с.
· Украинская национальная кухня = Ukrainian national cuisine / сост.:
Е. В. Федиенко, В. А. Федиенко. – Харьков : Школа, 2012. – 92 с. : іл.
· Українська
стародавня кухня : довідник / Т. Л. Шпаковська. – Київ: Спалах ЛТД, 1993. – 148 с.
· Цвек Д. Я.
У будні і свята / Д. Я. Цвек. – Львів : Каменяр, 1993. – 320 с. : іл.
Немає коментарів:
Дописати коментар