вівторок, 5 січня 2021 р.

Містерія Різдва

  Святвечір для багатьох українців є одним з найщасливіших днів року. Після 40-денного посту сім’я збирається за святковим столом, щоб відсвяткувати народження Ісуса Христа.

З давніх-давен словом і ділом, словесним твором і магічним актом, люди створюють на Святвечір образ багатства, щастя, миру й спокою у своєму домі. Традиційно різдвяна вечеря складається з дванадцяти страв: вареників, узвару, хліба або пампушок, голубців, тушкованої квасолі, борщу, риби, печених яблук тощо.
Але головна страва, що обов’язково має бути на кожному різдвяному столі це, звичайно ж, кутя. Кутя символізує достаток і благополуччя, тому ця страва завжди є частиною різдвяного святкування.


Саме слово «кутя» перекладається з грецької мови як «варена пшениця». У християнство ця страва прийшла з язичництва. Давні слов’яни готували страву з пшениці, меду та маку як жертвоприношення своїм богам. Кожен інгредієнт каші мав унікальне й важливе значення. Пшениця символізувала родючість, постійність, безсмертя і переродження душі. Мак – символ достатку та родючості, а мед – солодкого життя, задоволення та блага вічного життя.

У кожній родині в різних регіонах України можуть готувати кутю за власним рецептом, додавати цукати, сухофрукти або інші інгредієнти, проте суть цієї страви не змінюється.

Кутя – це традиція, що не змінюється вже протягом багатьох століть, і є невід’ємною частиною святкування Різдва.
Відділ виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки підготував для вас список книг, в яких ви знайдете рецепти куті  – традиційної різдвяної страви. Читайте з користю та будьте здорові !!!

 

·      Альхабаш О. А. Українська кухня / О. А. Альхабаш. – Харків : Віват, 2016. – 71 с. : кольор. іл. – (Смак країни).

 

·      Гончар Леся. Козацька кухня : 200 рецептів / Л. Гончар, Р. Найда. – Київ : Ярославів Вал, 2014. – 382 с. – (Кулінарний роман).

 

·      Дубовіс Г.О. Українська кухня / Г. О. Дубовіс. – Харків : Фоліо, 2006. – 591 с.

 

·      Містерія Різдва. 12 страв, 12 віршів, 12 коляд / упоряд., фото С. Савка. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 82 с. : фот.

 

·      Практична енциклопедія української кухні : історія, основні продукти, традиційні рецепти / упоряд. О. Скопненко. – Київ : Казка : Аркаим, 2007. – 208 с. : кольор. іл.

 

·      Середа М. Закарпатська народна цілюща кулінарія / М. Середа ; ред.-упоряд. Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2012. – 153 с.

 

·      Украинская национальная кухня = Ukrainian national cuisine / сост.: Е. В. Федиенко, В. А. Федиенко. – Харьков : Школа, 2012. – 92 с. : іл.

 

·      Українська стародавня кухня : довідник / Т. Л. Шпаковська. – Київ:  Спалах ЛТД, 1993. – 148 с.

 

·      Цвек Д. Я. У будні і свята / Д. Я. Цвек. – Львів : Каменяр, 1993. – 320 с. : іл.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар