Щороку 20 жовтня кухарі з усього світу відзначають професійне свято – Міжнародний день кухаря та кулінара. Це досить молоде свято. Його започаткували в 2004 році з ініціативи асоціації, яка підтримує кулінарні співтовариства з різних країн. Уже тоді у складі організації перебувало близько 8 млн представників кухарських професій.
Для багатьох з нас з’їсти що-небудь смачненьке – це маленьке свято, яке ми влаштовуємо собі з приводу або просто за бажанням.
Звичайно, приготувати що-небудь їстівне може кожен, але кухарі роблять з продуктами щось більше. Вони не просто дотримуються вимог рецепта, в потрібній пропорції змішуючи інгредієнти й доводячи продукти до готовності. Вони творять! З під їхнього ножа виходять дефлопе та крутони, мітболи та фуа-гра, желе та пудинги.
З давніх-давен кроманьйонець випадково запхав у багаття шматок м’яса й зрозумів, що так воно смачніше. Так з’явився перший кухар. Це, звичайно, жарт, але в ньому велика частка правди: немає на землі професії почеснішої та давнішої, ніж кухар! Хороших кухарів високо цінували в усі часи.
Кухарська справа вважається однією із найдавніших професій. Люди почали готувати страви, щойно як навчились добувати вогонь. Донині збереглися рецепти зі Стародавніх Єгипту та Китаю.
У середньовічній Європі кухарів високо цінували. У Німеччині з кінця XIII ст. шеф-кухар вважався однією із найнаближеніших осіб до короля. Перша школа кухарської майстерності з’явилась в Англії у XIX ст.
В українських літописах згадка про професійних кухарів датується X століттям. Спочатку вони готували страви для придворної знаті, пізніше – в трапезних монастирів.
Розвиток професійної кулінарії в Русі почався з появою корчми та трактирів.
Білі ковпаки на головах кухарів з’явилися в XVIII ст. Після неодноразового виловлювання зі страв волосся та комах, король Англії Георг II зобов’язав весь кухонний персонал одягати спеціальні шапочки. Відомий кулінарний реформатор Антонін Карем, який проживав у Франції у ті часи, вирішив замінити шапочки на ковпаки, висота яких вказувала на статус та майстерність власника. Найвищу кухонну корону носив найголовніший на кухні.
Дане свято покликане визнати важливість праці кухарів, кулінарів та інших працівників кухні, а також популяризувати їх професію.
Цього дня проводяться конкурси, майстер-класи, дегустації та інші заходи, що підкреслюють майстерність кулінарів.
Кулінарні навчальні заклади та ресторани часто організовують тематичні заняття, майстер-класи та конкурси для професіоналів та студентів.
В цей день прийнято вітати кухарів та кулінарів з їх професійним святом, бажаючи їм нових кулінарних шедеврів та успіхів.
Кухар – це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом.
Робота кухаря вимагає від людини не тільки гарного терпіння. Крім цього необхідно гарне здоров’я, гарна освіта і навички. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично не можливо - завжди потрібен приклад і порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.
Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана по всьому світу. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджені висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії.
У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх кухарів і кулінарів! Бажаємо Вам успішних шедеврів і заслуженої подяки Ваших клієнтів! Здоров’я Вам і приємного апетиту всім Вашим шанувальникам! Зі святом кухаря Вас!
Працівники відділу виробничої літератури запрошують ознайомитись з книгами по кулінарному мистецтву усіх, хто є професіоналами цієї справи і тих, хто готується ними стати.
Немає коментарів:
Дописати коментар