середа, 15 листопада 2023 р.

Медові традиції українського народу (народознавча година)

 


15 листопада, в Центрі традиційної культури «Медова хата» була проведена народознавча година «Медові традиції українського народу» (проєкт «Розумна бджілка»). Відома на Волині пасічниця з багатолітнім стажем Марія Шотік розповіла про мед, який у давнину вважався їжею Богів, був невід’ємним елементом родинної обрядовості українців і широко використовувався у багатьох звичаях і обрядах української сім’ї.

Студенти Луцького кооперативного фахового коледжу ЛТЕУ, які завітали на захід, дізналися про мед, який посідає одне із провідних місць в українській обрядовості.
На зустрічі, здобувачі освіти ознайомились з книгами, монографіями та періодичними виданнями по даній темі, які є в фондах Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.  Зокрема, зацікавила їх монографія етнологині, кандидатки історичних наук Уляни Мовної «Бджільництво: український обрядовий контекст» та наукові дослідження Алли Дмитренко – науковиці, етнологині, кандидатки історичних наук, доцентки кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності ВНУ імені Лесі Українки.

«Медова хата» – є справжнім культурним осередком, самобутнім куточком волинського краю. Захід пройшов в гостинній, теплій атмосфері.






Отож, бджільництво живе. З роду в рід серед пасічницьких династій передаються багатовікові навики, звичаї, вірування.

Немає коментарів:

Дописати коментар