понеділок, 27 листопада 2023 р.

Борис Патон – символ української науки (105 років від дня народження)

 


27 листопада 2023 року українська громадськість відзначає 105-річчя від дня народження Бориса Євгеновича Патона. Практично вся його доля – від перших і до останніх днів – була в той чи інший спосіб пов'язана з КПІ. Пам'ятник видатному українському вченому та інженеру Борису Євгеновичу Патону відкрито 26 листопада біля входу до першого, або, як його часто називають, головного корпусу КПІ ім. Ігоря Сікорського.
Великий українець та науковець зі світовим ім'ям. Він один із тих, хто відкрив Україну світові. А його винаходи в основі багатьох сучасних розробок. Борис Євгенович Патон – президент Національної Академії наук України. Його називають людина-епоха. Батько навчив його цінувати життя, а ще більше роботу.
Він продовжив справу свого батька, відомого інженера та мостобудівника Євгена Патона. Саме вони, перші в світі, винайшли метод зварювання броньованої сталі. Батько працював над розробкою свого життя. Відомого всім киянам мосту через Дніпро.

Відкриття Патона-молодшого здивували світ. Він довів – зварювання у космосі та під водою можливе. А одного разу вчений травмувався і потрапив до лікарні. І перед операцією Борис Євгенович раптом збагнув. Зварювати можна не лише метал, а й живі тканини.

Пропонуємо вам згадати, яким насиченим і цікавим було життя видатного українського науковця, генія електрозварювання та випускника КПІ Бориса Патона. До вашої уваги книга Керманич української науки. Життєвий і творчий шлях Б. Є. Патона. До сторіччя від дня народження / О. С. Онищенко, Л. А. Дубровіна, О. К. Маковецька та ін.; НАН України, Нац. Б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2018. – 350 с.: іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар