четвер, 10 лютого 2022 р.

Ремесло В.М. – академік, вчений, селекціонер

 

10 лютого виповнюється 115 років від дня народження всесвітньо відомого вченого, талановитого селекціонера, академіка Василя Миколайовича Ремесла — засновника і першого директора Миронівського науково-дослідного інституту селекції та насінництва пшениці, створеного на базі Миронівської дослідної станції.

     За своє подвижницьке життя Василь Миколайович створив 40 сортів зернових культур, майже половину з них — районовані.  Це 17 сортів озимих пшениць, два сорти ярих, сорт озимого ячменю та сорт озимого тритикале, злаку, виведеного схрещуванням жита і пшениці.

     Бачити у малому велике спроможні далеко не всі, а лишень люди високообдаровані. І коли зароджувалася «зелена революція», учений-селекціонер наче знав, що всього через кілька десятиліть планету охопить глобальне потепління і створені його попередниками сорти зернових, зокрема пшениць, доведеться «пристосовувати» до кліматичних викликів.   

   Чи не найгучнішу і несподівану для планети славу принесла селекціонерові озима пшениця сорту «Миронівська-808», виведена на землях Миронівського науково-дослідного інституту селекції та насінництва пшениці, що у Київській області. Якщо до того сорти озимки давали по тонні хліба з гектара, то 808-ма — всемеро більше! Не страшні цій пшеничці ні морози, ні посухи, ні перезволожені ґрунти.


     Згадаймо, про світовий рекорд: пшеницею одного сорту — «Миронівська-808» на планеті було зайнято до 9 мільйонів гектарів посівних площ. Саме на основі названого сорту виведені чотири сотні нових високоврожайних, стійких до кліматичних сюрпризів і різних хвороб.

     У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки можна ознайомитись з книгами Василя Ремесла – автора розробок та впровадження вирощування високоврожайних сортів зернових, стійких до екстремальних погодних умов. Людину, яка своїм талантом і працею прославила Україну, видатного вченого і селекціонера.

Немає коментарів:

Дописати коментар