понеділок, 7 лютого 2022 р.

День безпечного Інтернету

 

     Вдосконалення інформаційних технологій створює умови для ефективного розвитку сучасного суспільства. Комунікаційні засоби стали невід’ємною складовою життя людей у всіх сферах діяльності. Мобільні телефони, комп’ютери та Інтернет, розширивши комунікаційні, просторові й часові межі, розкрили нові можливості для спілкування, освіти, праці, відпочинку та творчої самореалізації особистості. Незважаючи на безумовно позитивну роль сучасних комунікаційних засобів та Інтернету, існують певні ризики у використанні інформаційних технологій. Особливу небезпеку незахищений інформаційний простір представляє для дітей та підлітків.


Інтернет може містити інформацію агресивного чи соціально небезпечного змісту. А надання переваги віртуальному світу перед реальним справляє негативний вплив на психіку і здоров’я дитини та може погіршити не тільки зір, поставу та сон, але й викликати тривожність, дратівливість, соціальну дезадаптованість і узалежнену поведінку.

     Як наслідок, у 2004 році був запроваджений День безпечного Інтернету, за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe (Європейська мережа безпечного Інтернету), який відзначається у вівторок другого тижня лютого. В 2022 році цей день припадає на 8 лютого і проходить під гаслом « Разом для найкращого Інтернету».

     Ідея встановити день безпечного Інтернету, висунута Єврокомісією, знайшла відгук у 2008 році і в Україні. Тоді ж була створена Коаліція за безпеку дітей в Інтернеті. З цього приводу був створений сайт Onlandia, як платформа для виховання коректної поведінки у мережі. На ньому можна знайти ретельно розроблені "інструктажі з техніки безпеки" знаходження  інформації в Інтернеті для всіх категорій населення. 

     У відділі виробничої літератури ви можете ознайомитись з книжковою новинкою за Державною програмою поповнення бібліотечних фондів, яку отримали від Українського  інституту книги.

   Фоменко Ю. Комп’ютери та безпека / Ю. Фоменко. – Київ : Саміт-Книга, 2021. : іл.

З  книги Юлії Фоменко «Комп’ютери та безпека»  ви дізнаєтесь про основні загрози інформаційної безпеки та мистецтво створення систем захисту інформації, як вберегти себе від несправності пристроїв, злому або втрати даних, захиститися від фішингу, про методи захисту інформації та які хмарні сховища обрати. Приходьте, читайте !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар