вівторок, 2 січня 2024 р.

Платон Симиренко – український підприємець і меценат

 

 2 січня виповнюється 203 роки від дня народження Платона Симиренка – відомого українського підприємця, одного з найперших видатних діячів  української промисловості, людини, яка випередила свій час, мультимільйонера, що вийшов з кріпаків (1821-1863).

Він був найстаршим з 22-х дітей Федора Симиренка (лише 8 з них дожили до дорослого віку).
Симиренки походили з козацького роду Семиренких, тобто Семируких, від старовинного слова "ренка" - рука. Рід був козацьким, але за Катерини ІІ його закріпачили: позбавивши маєтку і вольностей. З кріпацтва всю родину викупив Федір Симиренко, який працював на Вільшанських млинах і заробив чималий статок.
У 1843 р. у селі Ташлик родина Симиренків запустила перший не тільки в Україні, а й в усій Російській імперії паровий пісково-рафінадний завод. Платон Федорович вивів новий сорт яблук, якому син Левко дав назву на честь батька - "ранет Симиренка".
Компанія Симиренків щорічно віддавала 10% прибутку на розвиток української літератури. Ця програма тривала 50 років. Стипендії Симиренків отримували Михайло Коцюбинський, Михайло Драгоманов, Леся Українка, Павло Чубинський, Михайло Грушевський.
По суті, це була перша українська премія за досягнення в галузі культури.
Симиренки побудували верф, де зібрали перші пароплави з металу - "Українець" і "Ярослав Мудрий", які ходили по Дніпру.
Коротке 42-річне життя і доля Платона Симиренка та багато інших маловідоих фактів ви, шановні відвідувачі,  дізнаєтесь із  книги Водотика Т. Історії успіху : видатні українські бізнесмени XIX ст. / Т. Водотика. – Харків : Фоліо, 2020. – 236.



Немає коментарів:

Дописати коментар