середу, 24 лютого 2016 р.

1БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КОТІВ (виставка-інсталяція)

Ну й розумний же наш котик! Де такий і взявся. Чи у школі де навчався, Чи такий вже вдався? (Олена Пчілка)
Далеко не кожна тварина може похвалитися святом, придуманим на її честь. А кішки – можуть. Щорічно 1 березня в багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день кішок, який об'єднує мільйони власників цих тварин. Свято виникло стихійно, та інтерес до нього не втратився. Всесвітній день кішок – свято вдячності цим унікальним тваринам. . Кішка створює домашній затишок, оберігає людське житло від гризунів, а людина піклується про неї.
Водночас усім добре відомо, що кішка – незалежна істота, яка «гуляє, де хоче», «гуляє сама по собі». Як відзначається Всесвітній день кішок? Свято одне, а традиції – різні. В Англії одна кішка рятує мінімум 10 т зерна щорічно, а кілька десятків тварин офіційно охороняють від мишей експонати в Британському музеї. Тому у Всесвітній день кішок тварин, які перебувають на «службі у держави» всіляко заохочують - в основному за допомогою найкращих котячих делікатесів. Крім того, для них навіть шиють спеціальну "форму" і облаштовують зручні будиночки
На честь Всесвітнього дня кішок в Австрії була заснована спеціальна премія: кожній кішці, яка охороняла склади від мишей протягом декількох років, призначається довічна пенсія. Вона видається молоком, бульйоном і м'ясом. В інших країнах кішок «вітають» за допомогою створення для них усіляких благ: відкриваються парки для вигулювання і спеціальні котячі магазини, шиються цілі колекції одягу, виготовляються спеціальні іграшки, збирають кошти для їх дресирування, створюють кафе і «котячі» готелі, в яких можна на деякий час поселити вихованця з великим комфортом. Існує безліч народних прикмет, пов’язаних з котами. Ось деякі з них : Якщо кішка лиже передню лапку, пригладжує лапкою шерсть на голові — бути гарній погоді. Якщо лапкою миє вушка, лижеться — буде негода, сніг. Кішка ховає мордочку — на мороз; шкребе підлогу — на вітер, заметіль; лежить животом догори, вивертається — на тепло. Хочеш – вір, а якщо зможеш – перевір ці народні прикмети.
Багато цікавої та корисної інформації про цих домашніх улюбленців ви знайдете у таких виданнях: Гербер Б. Кошки: Породы. Повадки. Уход. Разведение / Б. Гербер ; пер. с нем. С. А. Столяровой. – Минск: Интер-Дайджест, 1994. – 176 с.: ил. Домашние кошки / сост. Ю. И. Филиппов. – Москва: Росагропромиздат, 1991. – 254 с.: ил. Иллюстрированная энциклопедия кошек. – Москва : ОЛМА-ПРЕСС, 2001. – 318 с.: ил. Непомнящий Н.Н. Кошки / Н. Н. Непомнящий, А. Ю. Калашников. – Москва: Агропромиздат, 1991. – 207 с.: ил. та інші. Завітайте до нашого відділу! Чекаємо вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар