середу, 6 березня 2024 р.

Віктор Глушков – творець нових світів

 




Бережко-Камінська Ю. Віктор Глушков – творець нових світів / Ю. Бережко-Камінська. – Київ : Саміт-Книга, 2023. – 270 с. : фот.

Ця книга – данина пам’яті геніальній Людині, яка залишила незгладимий слід на цій Землі, – Віктору Глушкову.
Це не наукова монографія, не документальний аналіз та опис усього життя й діяльності. Це лише спроба торкнутися його неповторної особистості, пройти його стежками – від народження і до останнього подиху – і розповісти про це просто й лаконічно.
Матеріали, що лягли в основу видання, зібрані на основі відкритих джерел і приватних спогадів родини Віктора Михайловича, друзів, колег та свідчень академіка.
Видання підготовлене за сприяння державної установи «Український інститут книги».

Віктор Глушков – учений, який змінив світ…


24 серпня 1923 р. в сім'ї гірничого інженера народився Віктор Михайлович Глушков – піонер комп’ютерної техніки, автор фундаментальних праць в галузі кібернетики, математики і обчислюваної техніки, ініціатор і організатор реалізації науково-дослідних програм комп’ютеризації і автоматизації, господарської і оборонної діяльності країни. Глава наукової школи кібернетики. Лаурет численних премій і нагород. Почесний член багатьох іноземних академій.
Віктора Глушкова західні ЗМІ називали «богом кібернетики», він безпосередньо керував проєктами перших ЕОМ «Дніпро», «Київ», «Мир», а також розробками, які дозволили створювати на практиці штатні системи ППО.

Йому вдалось створити інститут, який став першим зразком «цифрової незалежності» у часи, коли про цифровізацію могли писати письменники-фантасти чи сміливі вчені. Саме Інститут кібернетики був таким закладом, де шість тисяч добре освічених науковців мали всі власні лабораторії для проведення досліджень.

Власне, про Віктора Глушкова можна створити й справжній блокбастер. Де буде і драйв відкриттів, і замахи, і намагання «переманити» за кордон. Але головним у його життєвій історії є реалізація здібностей і талантів, даних Богом, вміння саморозвиватись, попри складні «стартові умови» і бажання йти до мети, вимагаючи від самого себе нескінченно багато.

 З

Україною та Києвом у Віктора Глушкова пов’язаний найпродуктивніший період життя взагалі.

Віктор Глушков вшанований званням «Піонер комп’ютерної техніки», яке у світі має зовсім небагато людей.


З книгою можна ознайомитись у відділі виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Завітайте до нас!

Немає коментарів:

Дописати коментар