неділю, 31 березня 2024 р.

ГО "Пасічник Волині"

 31 березня 2024 року до Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки завітали члени ГО «Пасічник Волині»,  які тісно співпрацюють з відділом виробничої літератури.


Візит до бібліотеки не випадковий, адже працівники відділу постійно інформують пасічників з новинками літератури та періодичними виданнями в галузі бджільництва.


Присутні мали нагоду отримати відповіді на поставлені запитання, додаткові роз’яснення та рекомендації, зокрема:

· Весняні роботи на пасіці

· Заходи пов’язані з відсутністю, загибеллю маточки ранньою весною

· З чого починати пасічникування, види вуликів, реманент, кормова база


Розповідалося про необхідність співпраці фермерів, одноосібників та бджолярів, особливо у період обробки квітучих рослин хімічними речовинами, коли бджоли збирають мед, з метою уникнення їх отруєння.


Ми всі добре знаємо, яку важливу роль відіграє бджола у врожайності багатьох сільськогосподарських культур.

Зазвичай у загибелі бджіл від хімічних речовин винні саме фермери, які мають завчасно, за три дні попереджати власників пасік про можливість обробок полів пестицидами, при цьому вказувати діючі речовини.
Згідно із загальноприйнятими правилами, фермер зобов’язаний:

– за три доби до початку обробки через засоби масової інформації (радіо, преса, телебачення, подвірні обходи, сільські ради, ОТГ та інші засоби інформації) попередити про це власників пасік, розміщених на відстані до 10 км від оброблюваних площ;

– повідомляти дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності і вказівку щодо часу ізоляції бджіл;

– всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках;

– у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Зустрічі ГО « Пасічник Волині» завжди цікаві та змістовні.

Немає коментарів:

Дописати коментар