четвер, 31 серпня 2023 р.

Засідання клубу " Волинська бджілка"

 30 серпня у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулося чергове засідання клубу «Волинська бджілка».

Засідання розпочалося з традиційного виконання «Гімну бджолярів». Проводив засідання Микола Черній, Голова Братства бджолярів землі Волинської «Ройовий стан». Обговорювались проблеми масової загибелі бджіл у зв’язку з застосуванням аграріями препаратів для боротьби з шкідниками.

 Бджолярі поділились досвідом які роботи вони планують проводити на пасіці восени, а також як буде проходити підготовка бджіл до зимівлі.

Бджоляр Антон Шотік розповів про становище своїх бджолосімей, які також постраждали від хімікатів. Він поділився своїм баченням того, як можна вирішити проблему отруєння бджіл.


Згідно з законом «Про бджільництво» агровиробники повинні використовувати лише препарати, внесені в державний реєстр пестицидів, і дотримуватися рекомендацій їхнього застосування, щоб не нашкодити бджільництву. А саме: не пізніше ніж за три доби до хімічних обробок полів сповіщати про це власників пасік та органи місцевого самоврядування, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл і саму обробку проводити у вечірні або ранкові години за відсутності вітру. Порушення цих вимог гарантовано веде до масового отруєння бджіл. А відповідно, до падіння обсягів виробництва меду.

Якщо далі так триватиме – настане катастрофа. Адже бджоли – це не тільки мед, а ще врожай багатьох фруктових культур.



Бджолярі мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою " Здоров’я вам дарують бджоли".



Немає коментарів:

Дописати коментар