понеділок, 15 травня 2023 р.

20 травня – Всесвітній день метрології

 


 20 травня відзначається Всесвітній день метрології, присвячений річниці підписання Метричної конвенції у 1875 році. Ця міжнародна угода створила основу для функціонування узгодженої системи вимірювань у всьому світі.

У 2018 році наша держава набула повноправного членства в Метричній Конвенції та стала однією із 60 країн - членів.
Торгівля впродовж тисячоліть використовувала засоби вимірювань, і метрологи тих часів, як би вони не називалися, стояли на сторожі точності і довіри до результатів вимірювання.
Метрологія – це наука про вимірювання. Метрологічні терміни (кілограм, метр, секунда та інші), що вживаються в повсякденному житті, мало хто ототожнює з метрологією як наукою. У той же час все навколо нас сповнене вимірами або спирається на метрологічні правила і норми.
Ми живемо в технологічному світі, де кожну хвилину відбуваються тисячі метрологічних операцій. Це торговельно-комерційні операції та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем), у тому числі під час надання транспортних, побутових, комунальних, телекомунікаційних послуг, послуг поштового зв’язку, постачання, споживання енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів) та багато іншого.

Багато засобів вимірювальної техніки контролюється законом або є предметом нормативного регулювання, наприклад, ваги, що використовуються для зважування товарів у крамницях, прилади для вимірювання забруднення навколишнього середовища або лічильники, які використовуються для обліку електроенергії та газу.
У давнину дуже часто в якості мір довжини застосовували ширину зерна, наприклад, ячмінного. Також товщину волосини верблюда або мула. У арабів в VIII- IX ст. ячмінне зерно прирівнювалося до шести одиниць верблюжого волосся.
Актом англійського короля Едуарда I дюйм визначався як "три сухих круглих ячмінних зерна". Ячмінні зерна або зерна пшениці, а іноді і плодів дерев, використовували в якості вихідної міри ваги, про що свідчить, наприклад, найменування міри "гран" – зерно.
Морський вузол, наприклад, раніше визначали на ходу. У море скидали канат з рівномірно зав’язаними по всій довжині вузлами. Чим більше вузлів пройде за одиницю часу, тим більше швидкість судна.
Стручок ріжкового дерева, насіння якого служили мірою маси, є і зараз одиницею виміру маси і об’єму, а також міра чистоти золота або відомий нам "карат".
Бажаємо всім метрологам нових успіхів у професійній діяльності на благо наших громадян і всього українського суспільства!
Відділ виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні.

          

Боженко Л. І. Стандартизація, метрологія та кваліметрія у машинобудуванні : навч. посіб. / Л. І. Боженко. – Львів : Світ, 2003. – 328 с. 


 Бондаренко Г. В. Спеціальні історичні дисципліни : навч. посіб. / Г. В. Бондаренко. – Луцьк : Вежа-Друк, 2015. – 422  с.

 

Долина Л. Ф. Стандартизація та метрологія у сфері охорони довкілля : навч. посіб. / Л. Ф. Долина. – Київ : Знання, 2007. – 200 с. – (Вища освіта XXI століття).

 

Дудніков А. А. Основи стандартизації, допуски, посадки і технічні вимірювання : підруч. для студ. вузів / А. А. Дудніков. – Київ : Центр навч. літ., 2006. – 352 с.

 

Желєзна А. О. Основи взаємозамінності, стандартизації та технічних вимірювань : навч. посіб. для студ. машинобудівних та приладобудівних спец. / А. О. Желєзна, В. А. Кирилович. – Київ : Кондор, 2004. – 796 с.

 

Клименко М. О. Метрологія, стандартизація і сертифікація в екології : підручник / М. О. Клименко, П. М. Скрипчук. – Київ : Академія, 2006. – 368 с.

 

Марчук В. І. Основи метрології та електричні вимірювання: теорія і практикум : навч. посіб. для студ. вузів / В. І. Марчук, В. Є. Караченцев. – Луцьк : ЛНТУ, 2014. – 621 с.

 

Михалевич В. Т. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади : навч. посіб. для студ. вузів / В. Т. Михалевич, В. Ю. Денисюк. – Луцьк : Волиньполіграф, 2014. – 254 с.

 

Саранча Г. А. Метрологія, стандартизація та управління якістю : підручник / Г. А. Саранча, Г. К. Якимчук. – Київ : Основа, 2004. – 376 с.

 

Саранча Г. А. Метрологія, стандартизація, відповідність, акредитація та управляння якістю / Г. А. Саранча :  підручник. – Київ : ЦУЛ, 2006. – 672 с.

 

Сергієнко Л. П. Спортивна метрологія: теорія і практичні аспекти : підручник / Л. П. Сергієнко. – Київ : КНТ, 2010. – 776 с.

 

Тарасова В. В. Метрологія, стандартизація і сертифікація : підручник / В. В. Тарасова, А. С. Малиновський, М. Ф. Рибак. – Київ : Центр навч. літ., 2006.    264 с.

 

Федік Л. Ю. Управління якістю продукції : стандартизація, сертифікація, метрологія : посібник. / Л. Ю. Федік. – Луцьк : СПД Олейник О. Н., 2006.  – 201 с.

 

Щеглюк М. Р. Вимірювання і контроль у будівництві та виробництві будівельних матеріалів і конструкцій : навч. посіб. / М. Р. Щеглюк, Я. П. Юсик. – Львів : Львівська політехніка, 2006. – 492 с.

 

Цюцюра В. Д. Метрологія та основи вимірювань : навч. посіб. / В. Д. Цюцюра, С. В. Цюцюра. – Київ : Знання-Прес, 2003. – 180 с.







Немає коментарів:

Дописати коментар