вівторок, 21 березня 2023 р.

Ліси та лісове бджільництво (інформаційний брифінг)


21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний День лісів, який був заснований в 1971 році. Ліси вкривають нашу планету, очищають атмосферу та насичують її киснем, надають людині можливість дихати на повні груди, постачають деревину як паливо і будівельний матеріал, і просто тішать око своєю красою.

Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу, як відбувається або ж має відбуватися збалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

До Міжнародного Дня лісів 21 березня у відділі виробничої літератури Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки змістовно та насичено пройшов інформаційний брифінг «Ліси та лісове бджільництво» в рамках проєкту «Розумна бджілка».

З темою «Лісові ресурси Волинської області» виступив Юровчик В. Г. – кандидат географічних наук, викладач циклової комісії з базової та фундаментальної підготовки Луцького фахового коледжу рекреаційних технологій і права.




Про те як розвивається лісове бджільництво, або бортництво на Волині розповів голова ГО «Пасічник Волині» Мещеряков Ю. В.



Бортництво, або лісове бджільництво – один з найдавніших промислів. Воно виникло на територіях, де росли ліси, понад півтори тисячі років тому.Бортники навчились створювати штучні помешкання для бджіл, підіймати та встановлювати колоди на дерево. Такі помешкання називаються борті.
Борть – видовбана в стовбурі живого дерева камера, максимально подібна до природнього дупла. Бджоли завжди охоче селилися в таких домівках.
Вважається, що завдяки бортникам, які шукали кращі місця для створення бортей, проходило заселення невідомих і не обжитих до того нових територій.
У 2018 році за ініціативою громадської організації «Бортники України» бортництво було внесене до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
До уваги студентів Луцького вищого професійного училища було презентовано головним бібліотекарем відділу виробничої літератури Пашечко В. книжкову виставку «Екологічні проблеми лісів», присвячену Міжнародному дню лісів. Пізнавально-оглядову екскурсію під назвою "Скарби бібліотеки" провела завідувач відділу Яцюк Т. 

Цього дня наша книгозбірня поповнилася новими користувачами.



Щиро вдячні всім причетним до заходу та висловлюємо впевненість щодо подальшої співпраці.






Немає коментарів:

Дописати коментар