вівторок, 30 березня 2021 р.

Нові надходження літератури


                  Векленко О. Чорнобиль : етюди з натури = Chornoby l: Sketches from Life                              / О.  Векленко ; пер. з англ. С. Орлов. – Харків : Фабула, 2019. – 144 с.

    Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленко про його особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні – червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.


Водотика Т. С. Історії успіху: видатні українські бізнесмени XIX ст. / Т. С. Водотика ; худож. Г. Проніна. – Харків : Фоліо, 2020. – 235 с. : іл.  – (Справжня історія).


    Ця книжка про історії людей, вдача та праця яких надихають і сьогодні. Маючи різні освіту й походження, багато хто з них пішов наперекір долі. Вони були з різних куточків України: Харкова, Херсона, Києва, Одеси, Катеринослава, Єлисаветграда — заробити можна було всюди, а на історіях побудови бізнес-імперій можна й сьогодні навчатися у таких підприємців ХІХ ст., як Ізраїль Бродський, брати Роберт і Томас Ельворті, Стефан Кульженко, Олексій Алчевський. Підприємці нової генерації, що самі себе зробили, змінюючи світ довкола себе, творили не лише промислові підприємства чи потужні фінансові імперії, а й традиції меценатства та доброчинності, нехай і політично вмотивовані.


  Звичаї нашого роду. Страви української кухні / авт.-упоряд. С. Андрющенко ; худож. С. Железняк. – Київ : Генеза, 2019. – 192 с. : кольор. іл.



    Із цієї книжки ви довідаєтеся про найбільші свята — як церковні, так і світські — та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про які нині пам’ятають лише старожили; а також ми розповімо про прикмети, які наші прабатьки, багаторічно спостерігаючи за природою, передавали з уст в уста від покоління до покоління. Тож запрошуємо вас поринути в чарівний, почасти магічний і дуже смачний світ, зітканий із українських звичаїв і традицій, які ми замірилися хоч і не відновити, то бодай витягнути на світ Божий зі старезних глибочезних скринь і ветхих мудрих книг та інших старожитностей, на які подекуди ще можна натрапити в глибинці.


  Лебовіц, Девід. Солодке життя в Парижі / Д. Лебовіц ; пер. з англ. О. Голуб. - Харків : Віват, 2019. - 320 с. : іл. – (Дозвілля).

    Неймовірна кулінарна подорож французькою столицею разом із всесвітньо відомим кондитером! Девід Лебовіц доводить, що Франція — це справді інший світ, де своєрідним є все: від правил поведінки до особливостей чоловічого взуття, — і про це автор пише з притаманним йому надзвичайним гумором. Пориньте в дивовижну атмосферу Парижа, приготувавши страву принаймні за одним із понад п’ятдесяти оригінальних рецептів відомого кухаря!


   Мансон, Річард. Тесла : винахід сучасності / Р. Мансон ; пер. з англ. Р. Клочко. – Київ : Нора-друк, 2020. – 334 с. : портр. – (Біографії).



    Нікола Тесла відіграв визначну роль в електричній революції, яка змінила повсякденне життя людей на порозі двадцятого століття. Його запатентовані винаходи та теоретичні дослідження сформували основу сучасної електрики змінного струму і стали важливим внеском у розвиток радіо та телебачення. Як винахідливий промоутер власних робіт і талановитий шоумен, він підтримував у суспільстві свій імідж ексцентричного генія. У цій книжці В. Бернард Карлсон демістифікує постать легендарного винахідника, поміщаючи його в культурний та технологічний контекст часу й зосереджуючись як на власне винаходах Тесли, так і на завоюванні та підтриманні його зіркової слави.

 

  Харук А. І. Зроблено в Україні / А. І. Харук ; худож. М. С. Мендор. – Харків : Фоліо, 2019. – 265 с. : іл.



      Харук – доктор історичних наук, автор понад 200 наукових, науково –популярних та навчально методичних публікацій. Коло його наукових інтересів охоплює історію військової техніки загалом та авіації   й авіаційної промисловості зокрема, а також військову історію України.

Ця книга розповідає про досягнення вітчизняної промисловості у чотирьох стихіях : на суші, морі, в повітрі та космосі – від перших паротягів, тракторів, танків, пароплавів до штучних супутників Землі та відомих у всьому світі літаків «Антей», «Руслан», «Мрія», а понад дві сотні ілюстрацій допоможуть читачам краще уявити могутні машини та механізми, що були створені в Україні.

З книгами можна ознайомитись у відділі виробничої літератури Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.

Приходьте! Читайте! Ці книги у бібліотеці завдяки УІК!

 

 

  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар